Canyonguide

Canyoning is een tak van bergsport die ook door een aantal NKBV-leden wordt beoefend. Hoewel de sport veel raakvlakken heeft met de bergsport, zijn de canyoning opleidingen niet bij de NKBV-Academie ondergebracht. 

De opleiding tot het NOC*NSF erkende diploma Canyonguide is te volgen via de Nederlands Canyoningbond (NCB). De NCB is een NKBV erkend opleidingscentrum met canyoning als specialisme. 

Er zijn 3 leerlijnen te volgen, van zelfstandig canyoneer, via guide tot opleider van canyonguides:

  • Leerlijn 'Canyoneer' - Tijdens de cursussen van de blauwe leerlijn doet men algemene kennis en technische vaardigheden op die de basis vormen van het canyoningen. Deze niveaus zijn bedoelt voor mensen die privé willen canyoningen met personen van vergelijkbaar niveau. Tevens vormen deze niveaus de basis van eigen vaardigheid voor de gids- en instructeursopleidingen. Na het succesvol afronden van een cursus in de leerlijn Canyoneer ontvang je een vaardigheidsbewijs Canyoneer.
  • Leerlijn 'Gids' - Tijdens het volgen van een opleiding in de groene leerlijn doet men begeleidingsvaardigheden op om te kunnen gidsen in canyons en om gidsen in opleiding te begeleiden tijdens hun praktijkstage. Deze niveaus zijn bedoelt voor mensen die binnen een organisatie (onervaren) deelnemers willen begeleiden tijdens een tocht. Na het succesvol afronden van een cursus in de leerlijn Gids ontvangt men een kwalificatie Canyon Guide.
  • Leerlijn 'Opleider' - Tijdens het volgen van een opleiding in de oranje leerlijn doet men lesgeefervaring op en leert men gidsen en instructeurs opleiden in het NCB-opleidingstraject. Deze niveaus zijn bedoeld voor mensen die binnen een opleidingscentrum toekomstige canyoneers, gidsen en/of instructeurs willen opleiden. Na het succesvol afronden van een cursus in de leerlijn Opleider ontvangt men een kwalificatie Canyoning Instructor of Assessor.

Meer informatie vind je op de site van de NCB.