ATL3.3 aantekening

ATL3.3 aantekening

Vindt plaats op tot en met door AOC

Behaal je ATL3.3 aantekening.

Wanneer: donderdag 28 juni 2018 t/m zondag 1 juli 2018.
Waar: Tierberglihütte, Steingletsjer, Zwitserland.
Voor wie: ATL3.2 

Dit jaar is er weer een mogelijkheid om je voor deze bijscholing -georganiseerd door de AOC-Touren- in te schrijven. Met deze felbegeerde aantekening laat je zien dat je je Führungs- èn technische vaardigheden in de sneeuw en op de gletsjer beheerst. De ATL3.3 aantekening geeft je de mogelijkheid om als mede- tochtleider op een ATL4 gletsjertocht in te tekenen. Een mooie manier om meer ervaring in het hooggebergte op te doen en een prima opstap naar de ATL4 licentie.

De bijscholing wordt verzorgd door opleidingsgids Stefan Buis. Het programma is zo ingericht dat er gedurende 4 dagen een prettige mix is van instructie, herhaling en toetsing. Gaan in sneeuw en ijs, remtechnieken in sneeuw en ijs, pickel- en stijgijzertechnieken, organiseren van een touwgroep op de gletsjer en Führung in vergletsjerd terrein komen uitgebreid aan de orde. Reddingstechnieken worden slechts kort herhaald en daarna getoetst. (Mannschaftszug, Seilrolle, Münchhausen, zowel op de klassieke manier met prusik als met moderne hulpmiddelen zoals tibloc en microtraction). Daarom is het volgen van een bijscholing touw- en reddingstechnieken in Nederland verplicht om aan de bijscholing ATL3.3 deel te nemen.. Op 14 april 2018 vindt er in Rock Steady te Bussum een Alpine bijscholing plaats.

Voor aanvang van de bijscholing ontvangen de deelnemers informatie over startlocatie, uitrustings- en materiaallijst etc.      

Info:ot.ottenheim@ziggo.nl

Literatuur
Bergsport Sommer – Technik, Taktik, Sicherheit (SAC)
Alpin-Lehrplan Band 3 – Hochtouren, Eisklettern (BLV)
Seil & Schihochtour. Eine Empfehlung. (Berg und Steigen 1/09)
Baustelle Standplatz Firn (Berg und Steigen 1/05)
Die Münchhausentechnik (Berg und Steigen 3/99)
Bergsport in het kort (NKBV, 2010)
Haltekräfte von fixpunkten in firn und schnee (Berg und Steigen 1/12)
Meesleurongelukken (Hoogtelijn 2009-03)
Seil verkürzen (Berg und Steigen 2/11)
Veel meer is er te lezen in de actuele jaargangen van Berg und Steigen (inloggegevens)