Bijscholingsweekend Nistelrode

Bijscholingsweekend Nistelrode

Vindt plaats op tot en met

Het bijscholingsweekend in Harderhaven is dit jaar in Nistelrode.

Waar en wanneer
26-05-2018 tot en met 27-05-2018
Locatie Scoutscentrum “Achter de Berg”
Achter de Berg 14/16
5388 TS Nistelrode
www.achterdeberg.nl

Speciaal voor tochtleiders maar kaderleden van Zomer en Winter zijn ook welkom.

Programma
Het programma bestaat uit 4 blokken van een dagdeel:
Zaterdagochtend (start 10.00 uur)
- Groepsdynamica
- Traumatologie: grote (hoofd)wonden, slagaderlijke bloedingen en breuken
Zaterdagmiddag (start 13.30 uur)
- Infecties en infectieziektes, wondzorg: zonverbranding en blaren
- Intervisie voor tochtleiders (VOL)
Zondagochtend (start 10.00 uur)
- Het “wandeltouw” voor bergen en rivieren voor ATL3 (dus ook VVT) (VOL)
- GPS en Basecamp
Zondagmiddag (start 13.30 uur)
- Touwtechnieken opfrissen voor ATL4 (ook “verplicht” voor MC ATL4)
- GPS in het veld

Groepsdynamica
In de workshop groepsdynamiek staan we stil bij de dynamische processen van nieuwe groepen. Een stukje theorie zal inzicht geven in een aantal basis principes die we kunnen gaan herkennen met daarbij wat handvatten om hier mee om te gaan. Daarnaast ook aandacht voor verschillende persoonlijkheden die we tegen kunnen komen in de reizen en de moeilijkheden hierbij. Dit blijft niet alleen theorie maar komt tot leven door jullie levende voorbeelden. 
Trainer: Mariëlle Stroes, PraktijkOndersteuner Huisarts en Gestalttherapeut; gerouteerde tochtdeelnemer bij de NKBV.

Traumatologie
We behandelen grote (hoofd)wonden, slagaderlijke bloedingen en breuken. En wat ABCDE betekent weet je daarna ook.Dit is een van de trainingen waarvan je hoopt dat je die nooit in het echie hoeft uit te voeren. 
Trainer(s): leden van de medische commissie

Infecties en infectieziektes, wondzorg: zonverbranding en blaren
Deze medische training heeft een accentje op tochten buiten de Alpen waar meer bacteriën en virussen op de loer liggen. Maar de zon kan ook een engerd in de bergen zijn. En blaren krijgen we allemaal.
Trainer(s): leden van de medische commissie

Intervisie voor tochtleiders (VOL)
In veel beroepen is intervisie een vast onderdeel. Als groepsleider ga je elk jaar op stap met een nieuwe groep mensen. Soms moet je dealen met enorme teleurstellingen, zwaar weer, afzien, tegenvallers, overspoelende gevoelens bij groepsleden. Intervisie is een manier om problemen te bespreken zonder direct alleen in tips te vervallen. Het gaat om inzicht en leren, niet om het op te lossen voor de ander. Waar liep je tegen aan? Wat was lastig? Waar wist je echt geen raad mee? We gaan dit samen onderzoeken aan de hand van casussen die jullie zelf in brengen. Aan het einde van de workshop krijg je de methodiek mee op papier zodat je deze zelf kan gaan gebruiken met je collega’s.

Tijdens de evaluatiedag van de WATT en komende bijscholingen zal een korte intervisie standaard onderdeel gaan uitmaken van de dag. Deelnemers aan deze bijscholing zullen dan in staat zijn om als “primus inter paris” deze intervisies te begeleiden.
Trainer: Mariëlle Stroes, PraktijkOndersteuner Huisarts en Gestalttherapeut; gerouteerde tochtdeelnemer bij de NKBV.

Het “wandeltouw” voor bergen en rivieren voor ATL3 (dus ook VVT) (VOL)
Sinds afgelopen zomer heeft de NKBV voor alle tochten 30 meter 7mm touw (Edelrid Skimmer 7.1 mm) beschikbaar om het je deelnemers makkelijker te maken en in noodgevallen “iets“ te kunnen doen. Deze workshop is bedoeld om dat “iets” te oefenen.
Trainer: Frank Rempe ATL4 èn IML

GPS en Basecamp
De workshop is vooral gericht op wat je allemaal nog meer kan halen uit Basecamp en diverse tip & tricks om daar handig in te worden. Het eerste deel bestaat uit een presentatie en het tweede deel is interactief. Deelnemers en cursusleider gaan samen aan de slag om verdieping te zoeken daar waar behoefte naar is, het oplossen van problemen waar deelnemers tegen aan lopen, het delen van ervaringen en kennis, en het verkennen van de verdere mogelijkheden van Basecamp.

Je hebt de volgende zaken verplicht nodig: computer / laptop met het Garmin programma BaseCamp*, GPS met micro SD-card, verbindingskabeltje laptop – GPS en USB-stick (minimaal 8 GB, bij voorkeur meer).
Handig om bij te hebben: kaartmateriaal voor GPS (wat je zelf hebt), Boek GPS-wijzer (naslagwerk) en analoog materiaal / routebeschrijving van een tocht die je wilt voorbereiden in GPS.
Trainer: Remond Baselmans

Touwtechnieken opfrissen voor ATL4 (ook “verplicht” voor MC ATL4)
Ga je een masterclass doen? Ben je gewoon wat roestig geworden? Of ben je niet op de hoogte van de laatste Lehrmeinung omdat je de Dülfersitz nog steeds gebruikt? Dan kun je met deze workshop weer op niveau komen.
Trainer: Frank Rempe ATL4 èn IML

GPS in het veld
En dan ben je op pad met de GPS in of aan je rugzak, route netjes voorbereid. Achter het ‘lijntje’ aanlopen lukt wel, maar wat als je van het lijntje af moet of gegevens doorkrijgt van de reddingsdienst of de huttenwaard. Coördinaten die niet overeenkomen met de coördinaten op de kaart. Slecht weer, geen zicht en een geblokkeerde route. In deze workshop komen diverse praktische situaties in het terrein langs waarvoor we met hulp van de GPS een oplossing gaan zoeken. Zodat je ook in minder overzichtelijke situaties snel kunt handelen en weet welke functies van de GPS je daarbij kunnen ondersteunen.

Je hebt de volgende zaken verplicht nodig: je (geleende) GPS.
Handig om bij te hebben: open streetmap Nistelrode en omgeving. Of via marktplaats de Garmin illegale kaarten voor een tientje ofzo.
Trainer: Karen Beukema

Inwendige mens en overnachten
Wanneer je een matje met slaapzak of een tentje meeneemt kun je gratis overnachten.
Dit kun je aangeven bij het inschrijven.

Voor koffie, thee, het zondagse ontbijt en lunches wordt gezorgd.
Op zaterdagavond verzorgen we ( misschien met kleine bijbetaling) een barbecue.
En er komt ook een streeplijst voor de overige consumpties. Maar een lekker flejes mag je natuurlijk meenemen.


Nadere informatie via Henry Soyer (henry@soyer.nl)