Masterclass ATL4 + klettersteig

Masterclass ATL4 + klettersteig

Vindt plaats op tot en met

Voor wie: ATL3.3 en ATL4

Leiding: Stefan Buis
Gebied: Steingletscher, Sustenpass op grens van kanton Bern en Uri, Zwitserland
Datum: zaterdag 13 juli tot en met dinsdag 16 juli + woensdag 17 juli klettersteig

De MC ATL4 bevat qua inhoud alles wat je nodig hebt om weer helemaal up to date te zijn als tochtleider. Ben je ATL3.3 en heb je ATL 4 ambitie geef je dan op voor de MC ATL 4. Op basis van je verrichtingen in de MC krijg je een richtlijn wanneer je ATL 4 examen kan doen.
Op de grillige rotsgraten en spletenrijke gletsjers rondom Vorder Tierberg (3091m.), Gwächtenhorn (3404m.), Vorder Sustenlimihorn (3315m.) en Sustenhorn (3502m.) krijg je je bijscholing in Alpiene terrein. Een perfecte training in een omgeving met vele mogelijkheden. Prima oefenterrein waar je indien gewenst ook net even buiten je comfortzone kan gaan om zodoende een prima leereffect te krijgen.

Onder leiding van berggids Stefan Buis oefen je de vaardigheden die bij gletsjertochten een rol spelen zoals: führung op complexe gletsjers, veilig passeren van randspleten, zekeren bij lastige pasovergangen en rotstrajecten, veilig bewegen over graten, reddingstechnieken op de gletsjer enz. Daarnaast komt aan de orde hoe je je deelnemers voorbereidt op een tocht: met welke oefeningen geef je je deelnemers zelfvertrouwen om een tocht beter te laten verlopen, hoe geef je goede stijgijzeroefeningen enz. Het gebruik van GPS zal ook zeker aan de orde komen.

Natuurlijk oefen je in kleine touwgroepen op basis van pure praktijk situaties. Daarbij wordt veelal gebruik gemaakt van de modernste technieken en methodes. Gedurende de Masterclass is er alle ruimte voor vragen vanuit je eigen ATL-praktijk.

Er wordt van je verwacht dat je je standaard reddingstechnieken beheerst. Volg daarvoor een bijscholing Reddingstechnieken in NL ( zie bijscholingskalender).

Nadere informatie en uitrustingslijst volgt enkele weken voor aanvang van de MC.

Klettersteigaantekening:
Aansluitend aan de MC is er woensdag 17 juli een opleidingsdag voor het behalen van je klettersteigaantekening. Wil je hieraan deelnemen dan kun je dit aangeven op het inschrijvingsformulier.
 
Literatuur:
Bergsport Sommer – Technik, Taktik, Sicherheit (SAC)
DAV: Alpin-Lehrplan Band 3 – Hochtouren, Eisklettern (BLV)
Van Bruckmann Verlag uit de serie OutdoorPraxis:  “Hochtouren".
Meesleurongelukken (Hoogtelijn 2009-03)
Bergsport in het kort (NKBV, 2010)
Brochure Klettersteigen NKBV

Heel veel informatie is er te vinden in de jaargangen van Berg und Steigen(BuS)
Seil & Schihochtour. Eine Empfehlung. (bus1/09)
Baustelle Standplatz Firn (bus1/05)
Die Münchhausentechnik (bus 3/99)
Haltekräfte von Fixpunkten in Firn und Schnee (bus1/12)
Seil verkürzen (bus2/11)
Klettersteig. Eine Empfehlung (bus1/12)
Das “weiche Auge”(dubbele bulinknoop) (bus 2/10)
……en nog veel meer.

De inlog-gegevens voor BergundSteigen zijn:
loginnaam: nkbvkaderabo
wachtwoord: wwkader06