Trainersweekend 2017

Trainersweekend 2017

Vindt plaats op tot en met door NKBV

Bijscholingsweekend voor Trainers met of zonder licentie (SKT), Sportkliminstucteur en begeleider.

Kom op 9 en 10 december naar het Trainersweekend bij De Campus in Den Haag. Laat je inspireren nog beter training te geven tijdens lezingen en workshops van bekende namen uit de (inter)nationale sportwereld. 

Trainingsgroep gemotiveerd houden?
Krachttraining bij kinderen, wel of niet oké? 
Nieuwsgierig naar 
Udo Neumann's trainingsmethoden?

(Foto Bram Berkien)

Voor wie?

Het trainersweekend is voor klim- en bouldertrainers van elk niveau. Trainers met een licentie (SKT) kunnen het weekend gebruiken als bijscholing, maar ook als je (nog) niet geschoold bent, ben je van harte welkom tijdens het weekend. We organiseren workshops op 2 niveau's. De niveau's zijn op deze pagina te herkennen door lettercodes (A), (B) en (S). In het blokkenschema en het inschrijfformulier worden ze op kleur onderscheiden. Ook Sportkliminstructeurs of begeleiders zijn welkom op het trainersweekend

  • Trainers (SKT2/3, SKI of SKB) van breedtesport groepen of lokale selecties. (B)
  • Trainers (SKT3/4) van lokale, regionale of nationale selecties. (S)

Ook is er een groot deel van het programma wat voor iedereen toegankelijk is. Deze zijn te herkennen door de de letter (A)

Programma

Het tweedaagse programma bestaat uit leerzame lezingen en workshops van inspirerende namen uit de (inter)nationale sportwereld.

Gelijk inschrijven? 

Hoofdspreker - Udo Neumann
Openingslezing (A) 

Zaterdag 10.00 - 11.00 - Voertaal Engels
Wat hebben esthetiek, ontwikkelingspsychologie, motorisch leren, geschiedenis van de mensheid, neurologie, 25 jaar klimervaring en procesgericht coachen met elkaar te maken? Udo Neumann verbindt dat en nog veel meer in zijn visie op je ontwikkelen in het klimmen. Wat beter dan hiermee het Trainersweekend 2017 te openen!

Oefenen ontwerpen (A) 
Zaterdag 13.10 - 15.10 en 15.20 - 17.30 - Voertaal Engels
Beter worden in iets vraagt vooral heel veel oefeningen. Maar wat is effectieve oefening? Gebaseerd op zijn visie duikt Udo Neumann in deze workshops de praktijk in.
Oefenen ontwerpen, theorie en praktijk (A) 

Zondag 11.10 - 12.40 - Voertaal Engels
Voor degene die Udo Neumann op zaterdag gemist hebben doet Udo het
zondag nog eens dunnetjes over. Een verkorte sessie theorie en praktijk.

Gastsprekers

Krachttraining en coördinatie (theorie) (S)
Zaterdag 11.10 - 12.40 - Voertaal Engels
Klimlegende Wolfgang Güllich wordt nog regelmatig aangehaald met zijn quote ‘Genügend Kraft ist ein Zustand den es gar nicht gibt’(Genoeg kracht is een toestand die helemaal niet bestaat). Maar hoe maak je klimmers steeds sterker? En hoe zorg je ervoor dat zij daardoor vooral sterkere klimmers worden en niet sterkere gewichtsheffers? Patrick Matros van de Kraft Factory en Gimme Kraft gaat in deze lezing in op de theorie achter krachtontwikkeling.

Krachttraining in praktijk (S)
Zaterdag 13.10 - 15.10 - Voertaal Engels
Volgend op zijn lezing Krachttraining en coördinatie duikt Patrick Matros de praktijk in.
In deze sessie ga je praktisch aan de slag met hoe je kracht traint met je klimmers.

Motorisch leren (A)
Zaterdag 15.20 - 17.20 - Voertaal Engels
Eerst doen, niet te veel denken! Waar hou je rekening mee wanneer je een training ontwerpt voor je recreatieve klimmers? En hoe zorg je dat ze daardoor betere klimmers worden? Patrick Matros, toptrainer en universitair docent bewegingswetenschappen gaat in deze lezing in op de theorie van het motorisch leren om daarmee vette trainingen te inspireren! 

Preventieve training (S)
Zondag 13.00 - 17.30 - Voertaal Engels
Ontmoet de Spaanse Pablo Scorza, die met zijn speciaal voor klimmers ontwikkelde preventieve training blessures voorkomt en het lichaam duurzaam ontwikkelt. Voor sporten zoals klimmen is preventief trainen zeer interessant omdat de meeste blessures worden veroorzaakt door de specifieke en herhaaldelijke belasting. Daarnaast heeft preventief trainen ook effect op de prestatie doordat de oefeningen zorgen voor harmonie in de spieren. De trainingen van Pablo verbeteren het evenwicht, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn en daarmee de prestaties.

Athletic Skills Model (A)
Zondag 11.10 - 12.40 - Voertaal Nederlands
Robbert-Jan van Velzen neemt je mee in het Athletic Skills Model (ASM). Hoe kun je veelzijdig bewegen en gevarieerd trainen inpassen in je toch al zeer uitgebreide trainings- en wedstrijdprogramma? Laat je verleiden om buiten de gebaande paden te kijken en denken. Robbert-Jan is talentcoach van het Nationaal Beloften team Windsurfen. Hij traint dagelijks op het Regionaal Trainingscentrum in Almere met jonge getalenteerde pubers bij het verwezenlijken van hun sportieve dromen, op weg naar internationale kampioenschappen en de (Jeugd) Olympische Spelen.


De pedagogische detective (B)
Zaterdag 15.20 - 16.20 - Voertaal Nederlands
Je kent het wel. Net nu je ziet dat je kids klaar zijn voor de volgende uitdaging, merk je dat de groep niet meer mee wil. Of een van de kids is de laatste paar keer erg afwezig en ziet er moe uit. In de workshop van pedagoog Anneke Tolsma-Rich leer over de pedagogische en ontwikkeling-specifieke kanten van kinderen en jongeren. Welke oplossingen sluiten bij welke leeftijden aan? We bespreken mogelijke tactieken waarbij we ontwikkelingslijnen, biologische stadia en communicatietechnieken inzetten. Het doel van de workshop is om nieuwsgierig naar oplossingen te zoeken voor de weerstand van je klimmer.

Onderzoek naar kijkgedrag van klimcoaches (A)
Zondag 10.00 - 11.00 - Voertaal Engels
Ben je benieuwd waar de beste klimcoaches naar kijken? James Mitchell onderzoekt  deze vraag voor de Universiteit van Derby. Zijn onderzoek richt zich op de vernieuwende EyeTracking technieken om onze kennis over effectieve observaties van klimbewegingen te ontwikkelen. 

Kijkgedrag bij klimcoaches (praktijk) (A)
Zondag 15.20 - 16.20 en 16.30 - 17.30 - Voertaal Engels
Ook praktisch aan de slag met de Eyetracker? Onder leiding van James Mitchell kun je zelf gaan ontdekken wat je eigen kijkgedrag is.

Zelfregulatie, van aanleg naar intelligentie. (B)
Zaterdag 11.10 - 12.40  - Voertaal Nederlands
Heb jij je weleens afgevraagd waarom sommige mensen succesvol zijn in alles wat ze doen? Deze vraag is de aanleiding geweest dat Laura Jonker zich al 10 jaar verdiept in het onderwerp zelfregulatie. Zelfregulatie gaat over de kennis die je hebt over jouw eigen leerproces. In deze lezing legt ze de basis van zelfregulatie bloot.

Zaterdag 13.10 - 15.10 (S) - Voertaal Nederlands
Laura Jonker gaat tijdens deze praktische sessie aan de slag met ervaren selectie trainers. Vooraf maak je een scan waarmee tijdens de sessie een analyse wordt gemaakt over je eigen zelfregulatieve vaardigheden en er wordt een schakel gemaakt hoe je een zelfregulatieve trainingsomgeving creëert.

Yoga in training (A)
Zaterdag 13.10 - 15.10 - Voertaal Engels
Waarom voegen steeds meer klimgrootheden zoals Adam Ondra, Daniel Woods en Olivia Hsu yoga toe aan hun wekelijkse trainingsplanning? Dat is geen toeval, want er is een stevige dosis raakvlakken die bijdragen aan klimvaardigheid. Ook de verschillen kunnen gezien worden als een mooie aanvulling. In de theoretische en praktische workshop van Jessica Veth van Yoga Rocks leer je welke voordelen yoga te bieden heeft aan je sporters. Hierbij kun je denken aan flexibiliteit, lichaamsbewustzijn, postuur en het verkleinen van de kans op blessures. Ook het effect op de fysiologie (bijv. bij herstel) en mentale staat van de klimmer komt aan bod.

Bewegingsanalyse (S)
Zondag 13.10 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Hoe moet een klimmer bewegen in een specifieke pas? En hoe kan een trainer de atleet het best corrigeren? Dat is waar de workshop van Jorg Verhoeven en Michiel Nieuwenhuijsen om draait. Goed en vloeiend bewegen is voor een wedstrijdklimmer van levensbelang. Elke klimmer kan zich opsluiten in een trainingshok en mega sterk en fit worden. De crux is echter om al deze kracht effectief over te zetten op de wand. Voor trainers is het daarom heel belangrijk om de bewegingen van hun atleten goed te kunnen analyseren en corrigeren.

Paraklimmen (A)
Zaterdag 16.30 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Vergeet alles wat je geleerd hebt over training geven en kijk met een verse blik naar de (on)mogelijkheden die het klimmen met een fysieke beperking biedt. Sporten voor mensen met een fysieke beperking krijgt steeds meer aandacht, zo ook binnen de klimsport. Berber Brouns bondscoach van het Nederlandse Paraklimteam vertelt over haar ervaringen met het Team, welke beperkingen er zijn en wat dat doet met het bewegingspatroon van de klimmer. Ook laat ze zien wat jij kan doen met een sporter met een beperking.

Arousalregulatie (S)
Zaterdag 15.20 - 17.30 - Voertaal Engels
Wat is de ideale mate van arousal (de activatie toestand van het centrale en autonome zenuwenstelsel) voor een optimale prestatie en hoe zorg je dat je atleet de juiste mate van arousal heeft op het moment dat het er omgaat? Suzan Dudink (een van de) coaches van het Britse Jeugd klimteam en docent sportpsychologie wil verkennen wat wetenschap ons heeft geleerd, wat we uit onze eigen ervaringen kunnen opmaken en wat we van elkaar kunnen leren over arousalregulatie.

Bewegingsanalyse (B)
Zaterdag 13.10 - 15.10 - Voertaal Engels
Regelmatig maken internationale topklimmers nog fouten bij het uitvoeren van basis bewegingen omdat ze weinig inzicht hebben in de beweging. Marco Jubes voormalig Bondscoach van het Spaanse jeugdteam leert je waarop te letten bij je atleet, te analyseren wat je ziet en daar een oefening of training op te maken.   

 


Het coachgesprek (A)
Zondag 16.30 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Als coach gaat het altijd om de atleet. Of het nu om trainen gaat of over alles daaromheen. Hoe brengen we de ander in beweging? Aukje van Weert, bondscoach van Jong Oranje, brengt je de fijne kneepjes van het vak bij. Door middel van gesprekstechnieken breng je makkelijker een atleet in beweging. In plaats van hem of haar de les te lezen, laat je jouw sporter zelf de motivatie aanboren om een nieuwe richting in te slaan. Hier zijn geduld en vaak ook het afleren van bepaalde gewoonten voor nodig.

Autisme in je groep (A)
Zaterdag 15.20 - 16.30 - Voertaal Nederlands
Hoe kun je een rondje rennen op een vierkant veld? Alles wat je tegen een persoon met autisme zegt moet duidelijk zijn. Paul Voois, een bevlogen leerkracht in het speciaal onderwijs en docent voor NOC*NSF, stelt 'alles wat je zegt moeten je kunnen tekenen', maar hoe doe je dat in de praktijk en op welke manier pas je je gedrag aan als trainer?

 
 
 
Wedstrijdcoaching (A)
Zaterdag 16.30 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Als trainer meereizen naar een wedstrijd wordt steeds gewoner binnen de klimsport, maar wat doe je nu eigenlijk als coach voor en bij een wedstrijd? Ulf Lennertz, Bondscoach van het Nederlands Senioren Lead Team begeleidt atleten bij nationale en internationale wedstrijden. Hoe zorg je dat je atleet zich optimaal voorbereid en wat is belangrijk tijdens de wedstrijd; van opwarmen tot tijdschema’s.
 
Talentontwikkeling (A)
Zondag 15.20 - 16.20 - Voertaal Nederlands

Wat kan je het best trainen met een groep hele jonge kinderen? Wanneer kan je beginnen met krachttraining?  Hoe kan je ervoor zorgen dat die kinderen die huppelend bij jouw training binnenkomen zich optimaal ontwikkelen? En misschien nog wel belangrijker, hun hele leven met plezier betrokken blijven bij onze prachtige sport? Nikki van Bergen is in Nederland vooral bekend uit het wedstrijdcircuit, maar daarnaast is ze ook afgestudeerd bewegingswetenschapper.  Haar grote doel: de praktijkervaring als wedstrijdklimmer en kennis vanuit haar opleiding combineren om de talentontwikkeling binnen klimmend Nederland naar het volgende niveau te tillen.

Krachttraining bij jeugd; gevaarlijk of onderdeel van je training? (B)
Zaterdag 15.20 - 16.30 - Voertaal Nederlands
Wanneer doe je krachttraining en met welke intensiteit of welke oefeningen? Deze vragen zullen beantwoord gaan worden tijdens de workshop. De workshop zal zich puur richten op de krachttraining bij jeugd van 8 tot 18 jaar. David Krijgsman fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van klimblessures. Zal het herkennen van risicofactoren voor het ontstaan van blessures en de hierbij horende (kracht)training die uitgevoerd kan worden behandelen in theorie en praktijk. 

Efficiënter klimmen door warming-up (B)
Zondag 13.10 - 15.10 - Voertaal Nederlands
David Krijgsman, fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van klimblessures, gaat aan de slag met het moeilijke onderwerp warming up bij klimmers. Welke warming up is nu nodig bij klimmers en hoe voer ik deze uit. Door het praktisch zelf uit te voeren en dus te ervaren heb je aan het einde van deze workshop voldoende kennis en kunde om een complete warming up te maken. Resultaat: efficiënter klimmen en minder kans op blessures!

Omgaan met ouders (A)
Zondag 13.10 - 15.10 - Voertaal Nederlands
Als trainer heb je naast de sporter ook te maken met hun omgeving. Denk daarbij aan ouders, familie en school. Wat zijn de verhoudingen? Hoe kunnen die de atleet versterken of tegenwerken. Wat kun je doen als trainer? Hoe zorg je ervoor dat ouders positief bijdragen en wat is probleemgedrag? Pim van Lamoen van de Talentenacademie belicht de do's en don'ts.

 
FUN! (A)
Zondag 13.10 - 15.10 - Voertaal Nederlands

Klimmen is leuk! Maar soms (of meestal?) kan het nog leuker. Zeker bij kinderen kan het erg motiverend werken om er iets extra’s van te maken. Jesper van der Molen, sport docent, trainer en ethicus nodigt je tijdens de workshops uit om oefeningen en spellen met andere trainers uit te wisselen en samen misschien een spel tot een ultieme vorm door te ontwikkelen. Neem materialen voor je favoriete oefening mee!

Groepsdynamica (A)
Zondag 16.30 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Klimmen is een individuele sport, maar als trainer werk je meestal met groepen. De ontwikkeling van ieder individu hangt samen met de ontwikkeling van- en sfeer in de groep. Het “managen” van een groep is nog niet zo makkelijk, dus goed om bewust van te worden en mee te oefenen. Jesper van der Molen is docent en ontwikkelaar van de trainersopleidingen SKT2 en SKT3. Door zijn achtergrond als gymdocent en filosoof heeft hij een interessante kijk op coaching en begeleiding van atleten. Het thema van deze sessie is dan ook: “Hoe werken groepen en hoe kun je (het best) met groepen werken?”

Blessures bij jeugdklimmers (A)
Zaterdag 13.10 - 15.10 - Voertaal Nederlands
Iedereen kent het, pijntjes bij je jeugdklimmers. Maar wanneer is een pijntje een blessure? Wat zijn signalen waar je op moet letten bij jeugdklimmers? En hoe komt het eigenlijk dat jeugdklimmers last krijgen van blessures? Mathieu Ceron, bondscoach van het Nederlands Team en fysiotherapeut bij Medicort, ziet dagelijks klimblessures. Hij zal in deze workshop ingaan op veel voorkomende blessures bij jeugdklimmers en oorzaken daarvan.

Schouders (S)
Zaterdag 15.10 - 17.30 - Voertaal Nederlands
Veel blessures bij klimmers vinden hun oorsprong in de houding van het bovenlichaam, met name de schouders. Wat is een goed schouderpatroon? En hoe herken je een slecht schouderpatroon? Wat is daar de oorzaak van, het risico en de nadelen? Mathieu Ceron gaat hierover met de selectietrainers de diepte in en leert vooral hoe kun je praktisch met je klimmers aan de slag kunt om een goed schouderpatroon aan te leren.

Prestatiegedrag: Concentreer je!?
Zondag 11.10 - 12.40 - Voertaal Nederlands
In deze workshop neemt Marieke Bender je mee in het thema van aandacht en concentratie. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze begrippen? En wat zijn belangrijke aspecten binnen dit thema? Tijdens de workshop laat ze je kennismaken met verschillende invalshoeken binnen dit thema, met als doel dat je weggaat met enkele praktische tools en inzichten die je mee kunt nemen in de begeleiding van je sporters. 

Bekijk nu welke workshops je wilt gaan volgen!

Inschrijven
De inschrijving is geopend

Kosten
De prijs voor (trainers) licentiehouders (SKT) is €45,- per dag. Voor trainers in opleiding of zonder opleiding zijn de kosten €60,- per dag. De prijzen zijn inclusief lunch. Voor SKI of SKB's is de bijscholing €60,- per dag.

Waar?
Boulderhal de Campus
Kerketuinenweg 55
2544 CV Den Haag

Blijf op de hoogte
Mis niks van het Trainersweekend en meld je aan voor de nieuwsbrief. Deze komt in de aanloop naar het trainingsweekend maandelijks uit met een volgende tip van de sluier. Volg het Trainersweekend ook op Facebook en deel je kennis en ervaringen met andere deelnemers!


Vragen over het trainersweekend? Stel ze via Facebook of mail naar opleidingen@nkbv.nl