Trainersweekend 2018

Trainersweekend 2018

Vindt plaats op tot en met door NKBV

Bijscholingsweekend voor trainers met of zonder licentie,

sportklim instructeurs of begeleiders. Allen zijn welkom om op 15 en 16 december naar het Trainersweekend bij De Campus in Den Haag te komen. Laat je inspireren nog beter training te geven tijdens lezingen en workshops van bekende namen uit de (inter)nationale sportwereld.

 Het Trainersweekend wordt mede mogelijk gemaakt door  

Hoe zorg ik ervoor dat mijn klimmers met plezier uitdagingen aangaan? Hoe maak ik eigenlijk een trainingsplanning?

Het Trainersweekend is voor klim- en bouldertrainers van elk niveau. Trainers met een licentie (SKT) kunnen het weekend gebruiken als bijscholing, maar ook als je (nog) niet geschoold bent, ben je van harte welkom tijdens het weekend. We organiseren workshops en lezingen op 3 niveau's. De niveau's zijn op deze pagina te herkennen door lettercodes (A), (B) en (S). Je kunt je alleen inschrijven voor een workshop op het niveau waarop je training geeft. In het blokkenschema en het inschrijfformulier worden ze op kleur onderscheiden.

  • Voor alle trainers toegankelijk (A)
  • Trainers van breedtesport groepen of lokale gevorderde groepen. (B)
  • Trainers van lokale, regionale of nationale selecties. (S)

 

Inschrijven
De inschrijving is nu voor alle trainers geopend!

De eerste tien inschrijvers na 1 september (voor inschrijving voor trainers met een licentie ) ontvangen een limited edition NKBV Dopper! Net zoals de eerste 10 trainers die zich inschrijven vanaf 16 september (reguliere inschrijving).  

Programma

Het tweedaagse programma bestaat uit leerzame lezingen en workshops van inspirerende namen uit de (inter)nationale sportwereld.

ZATERDAG


Tom Randall en Ollie Torr zijn de grondleggers van het Lattice board en Lattice training. Zij doen al jaren onderzoek naar trainen en belastbaarheid van klimmers. Met hun hiermee verkregen kennis coachen ze veel goede klimmers. Tijdens het Trainersweekend komen zij 3 workshops geven met daarbij workshops voor selectie trainers, maar ook voor trainers van recreatieve groepen.

Trainen binnen energiesystemen Theorie (S)
zaterdag 10.15 - 12.30 theorie Voertaal Engels
Tijdens de theoretische sessie gaan Tom Randall en Ollie Torr de diepte in over de energievoorziening in spieren en hoe je binnen energiesystemen kunt trainen.

Trainen binnen energiesystemen praktijk (S)
zaterdag 15.15 - 17.30 praktijk Voertaal Engels
Tom Randall en Ollie Torr gaan tijdens de praktische sessie de theorie in praktijk brengen. Daarbij maken zij gebruik van materialen in de hal. Denk hierbij aan vingerbord, trainingswand, gewichten enz. Ook hun Lattice board nemen ze mee. (De praktische sessie kan niet gevolgd worden zonder het volgen van de theorie sessie.)

Praktische workshop trainen (B)
zaterdag 13.00 - 15.00 Voertaal Engels
Hoe kun je een training structureren en differentiëren voor elk niveau en leeftijd? Tom Randall en Ollie Torr maken in deze workshop de theorie over trainen praktisch.

Trainingsplanning maken (theoretische) (A)
zaterdag 13.00 - 15.00 Voertaal Nederlands
Het hebben van een goed plan is key om het beste uit jezelf of uit je atleten te halen. In deze sessie zullen een aantal basisprincipes aan bod komen die nodig zijn om dat plan vorm te geven. We duiken de fysiologie in en zullen van zeer algemene principes uiteindelijk komen tot een basis periodisering voor klimmen. Nikki van Bergen brengt naast haar studie bewegingswetenschappen ook haar eigen ervaring als topsporter mee. De volgende vragen komen aan bod; Welke periodes zijn er? In welke volgorde biedt je die aan? En hoe kan je verschillende trainingen in een week combineren om tot een optimaal resultaat te komen?

Trainingsplanning maken (werksessie) (S)
zaterdag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
In deze werksessie borduurt Nikki van Bergen verder op de theoretische sessie over het maken van een trainingsplanning en gaan we praktisch aan de slag. We brengen de basisprincipes in de praktijk en geven het plan daadwerkelijk vorm. Wat ga je wanneer trainen met je atleten? Aan het eind van deze sessie ligt er voor ieder een mooi strak plan voor komend seizoen op tafel. Daarnaast is er veel ruimte voor uitwisseling van oefeningen en ideeën, zodat je het komend jaar wellicht ook eens iets anders aan kan pakken en je atleten kan verrassen. (De werksessie kan niet gevolgd worden zonder het volgen van de theorie sessie.)

Ingo Filzwieser
De afgelopen 7 jaar was Ingo bondscoach van het Oostenrijkse team. En we weten allemaal dat het Oostenrijkse team behoorlijk wat goede klimmers in het Worldcup circuit heeft meedraaien. Ingo heeft een workshop op zaterdag en een workshop op zondag.

Analyseren van klimbewegingen (S) 
zaterdag 13.00 - 15.00 Voertaal Engels
Kracht is maar een klein onderdeel van de puzzel, techniek is de sleutel tot hard klimmen. Als trainer is het een van je belangrijkste taken om details uit een klimbeweging te kunnen analyseren om je atleten verder te helpen. De workshop van Ingo Filzwieser is hier volledig op gericht.

 

Talentontwikkeling (A)
zaterdag 10.15 - 12.30 Voertaal Nederlands
Aanpassingsvermogen, grenzen stellen en zelfvertrouwen zijn competenties die horen bij prestatiegedrag. NOC*NSF heeft zijn samen met verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar prestatiegedrag en ontwikkeling van talentvolle sporters. Daaruit zijn een aantal handige tools gekomen die bijdragen aan de ontwikkeling van elke sporter. Kayan Bool manager Talentontwikkeling bij NOC*NSF gaat tijdens zijn sessie trainers een scherper inzicht geven in de wijze waarop zij prestatiegedrag kunnen stimuleren, aanleren en ontwikkelen bij hun sporters.
 

 

 

Flexibiliteit en balans (B)
zaterdag 10.15 - 12.30 Voertaal Engels
Flexibiliteit en balans zijn essentieel voor een goede klimmer. Maar wélke flexibiliteit is precies van belang en hoe train je deze effectief? Hoe analyseer je iemands specifieke ontwikkel behoefte aan flexibiliteit en balans? Hoe gebruik je flexibiliteit en balans in een route? Hasan Tansel Yağcı ervaren klimmer, trainer en multisporter gaat met deze vragen praktisch aan de slag.

 

Zelfregulatie (B)
zaterdag 10.15 - 12.30 Voertaal Nederlands
Heb jij je weleens afgevraagd waarom sommige mensen succesvol zijn in alles wat ze doen? Deze vraag is de aanleiding geweest dat Laura Jonker zich al 10 jaar verdiept in het onderwerp zelfregulatie. Zelfregulatie gaat over de kennis die je hebt over jouw eigen leerproces. Het idee is simpel: als je beter weet wie jij bent, wat je wilt bereiken en hoe je dat het beste kunt aanpakken, is de kans op succes groter. Op basis van specifieke klim casussen gaat Laura tijdens haar workshop inzicht geven over aan welke “knoppen je kunt draaien” om zelfregulatie te stimuleren bij jouw klimmers. De sessie is theoretisch onderbouwd, maar vooral
praktisch van aard waarin je wordt uitgedaagd om mee te doen.

Motorisch en ontdekkend leren (B)
zaterdag 13.00 - 15.00 Voertaal Nederlands
De ene klimmer leert bewegen door naar jou te luisteren, de ander door “zelf te doen”, of door heel lang te kijken en analyseren. Jesper van der Molen gaat tijdens zijn sessie aan de slag met motorisch leren. Hoe vertaal je de theorie achter motorisch leren nu naar de praktijk? Wat kun je naast de uitleg van de oefeningen nog meer doen om je sporters zelf de beweging te laten ontdekken? 

 

Wedstrijdcoaching, het geheim van een goede voorbereiding (A)
zaterdag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
Aukje van Weert geeft een sessie over hoe ze ervoor zorgt dat ze tijdens een wedstrijd als coach zo min mogelijk hoeft te doen. Wycher Bos Hoofdjury geeft tijdens deze sessie tips en tricks hoe je als coach invloed kan uitoefenen op de wedstrijd. Bondscoach Aukje van Weert van het Nederlands team reist de hele wereld over om teamNL te coachen tijdens wedstrijden. Wycher Bos hoofdjury bij klim en boulder wedstrijden en hoofdscheidsrechter tijdens grote schaatswedstrijden gaan samen praktisch en theoretisch aan de slag hoe je als coach je atleten zo goed mogelijk kunt laten functioneren tijdens een wedstrijd en binnen de regels zoveel mogelijk invloed kunt uitoefenen op de wedstrijd.

Mindsets (A)
zaterdag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
Misschien herken je het wel? Het succes dat je van binnen voelt als trainer wanneer je mensen beter ziet worden onder jouw leiding. Maar de vraag die vaak door jouw hoofd schiet is: ‘Waarom ontwikkelt de ene persoon zich sneller dan de ander?’ of ‘Waarom geven sommigen op en zetten anderen door?’ en ‘Waarom gaat de een gelijk met jouw tips aan de slag en wil de ander liever niets horen?
Lisa Rübsteck is sportpsycholoog bij Tough Minds en begeleid (top) atleten op het mentale vlak tijdens wedstrijden, geeft mentale trainingen aan atleten en binnen RTC's. ' 'Met een statische mindset zet je jezelf klem, met een groei mindset stimuleer je de ontwikkeling en het plezier van sporters'. Wat je kunt doen om groei mindset te stimuleren, hoor je tijdens deze workshop.'

ZONDAG

Ingo Filzwieser
De afgelopen 7 jaar was Ingo bondscoach van het Oostenrijkse team. En we weten allemaal dat het Oostenrijkse team behoorlijk wat goede klimmers in het Worldcup circuit heeft meedraaien. Ingo heeft een workshop op zaterdag en een workshop op zondag.

Hoe kunnen trainingsapps je helpen bij het je training? (S) 
zondag 13.00 - 15.00 Voertaal Engels
Hoe maak je een planning voor je atleten en hoe kun je daarbij gebruik maken van apps? Ingo Filzwieser doet zijn ervaringen hiermee uit de doeken.

 

 

Observeren, analyseren, maar wat ga ik dan trainen?
zondag 10.15 - 12.30 Voertaal Engels (S)
zondag 13.00 - 15.00 Voertaal Engels (B)
Mathieu Ceron en Patrick Matros gaan aan de slag met het analyseren en herkennen van bewegingspatronen van klimmers en hoe je al trainer kunt zorgen dat de klimmer zich gaat verbeteren. Bij deze workshop zal met behulp van video-analyse de theorie worden besproken en wat je invloed is als trainer. Daarna wordt de theorie toegepast in de praktijk. Patrick en Mathieu zullen deze workshop twee keer geven een keer voor selectietrainers en een keer voor breedtesporttrainers.

Angst en stressregulatie (A)
zondag 10.15 - 12.30 Voertaal Engels
Wat is angst en hoe ontwikkelt het zich? En hoe kunnen we er mee leren omgaan? Binnen het klimmen zie je veel verschillende soorten angst; angst om te vallen, angst om te falen, spanning voor competities, sociale druk. Madeleine Eppensteiner Sportpsycholoog uit Oostenrijk gespecialiseerd in klimmen gaat tijdens de workshop in op de theorie en praktijk achter angst en stressregulatie. Je gaat aan de slag met strategieën die je kunt toepassen om beter om te gaan met angstige of stressvolle situaties.

Spiegel voor trainers (S)
zondag 13.00 - 17.30 Voertaal Engels
Trainers en coaches zijn de sturende kracht in de ontwikkeling van jonge sporters. Hun acties en gedrag, doelen en houding hebben invloed en vormen de sporters op veel manieren. Het doel is om trainers gevoelig te maken voor hun eigen gedrag in stressvolle situaties, zowel positief en aanmoedigend als schadelijk en contraproductief gedrag. Ons gedrag heeft dan weer grote invloed op de prestaties van de sporters. Daarom is het goed om als trainer goed te kunnen omgaan met stressvolle situaties. Tijdens deze diepgaande sessie houdt Madeleine Eppensteiner trainers een spiegel voor over hoe de trainer communiceert en hoe je een constructieve manier van communiceren eigen kunt maken. Ook geeft Madeleine tips over het verbeteren van de relatie tussen trainer en sporter en welke psychologische strategieën je kunt implementeren in je training.

Presentatie meerjarenopleidingplan (A)
zondag 13.00 - 15.00 Voertaal Nederlands
Aukje van Weert en Nikki van Bergen hebben samen het Meerjaren Opleidingsplan ontwikkeld. Dit is een praktische guideline voor trainers waarin per leeftijdscategorie wordt beschreven wat je het best kan behandelen in je training en op welke manier. Dit is dé implementatie van alle recente talentontwikkeling modellen in de klimpraktijk. Dus wil je weten wat je het best kunt doen met je trainingsgroep, of ben je bezig met het optimaliseren van talent en wil je wat bijdragen aan de ontwikkeling van de klimsport in Nederland? Schrijf je dan in voor deze workshop!

Trainen en coachen van pubers (A)
zondag 10.15 - 12.30 Voertaal Nederlands
Tijdens de sessie trainen en coachen van pubers laat Randy Rijke jezelf verplaatsen in een puber en hun drukke leven. Hij inspireert je hoe je pubers kunt betrekken bij je training, hoe je de regie kunt overdragen en hoe je plezier kunt realiseren. In deze actieve sessie ga je ook aan de slag met het voorbereiden van je eigen vernieuwde training voor pubers. Randy is kerndocent bij NOC*NSF en gebruikt zijn kennis uit de (top)sport en bedrijfsleven om mensen in beweging te brengen. 

 

Gamify je warming up (B)
Zondag 13.00 - 15.00 uur Voertaal Nederlands
Zou je graag meer FUN in je warming-up willen brengen?  Ervaren klimmers en trainers Ulf Lennertz en Hans Knaapen delen hun leukste oefeningen en spellen om je warming up FUN te maken. Welke ALTERNATIEVE manieren van opwarmen voor een route of boulder zijn er? Wij zien jou graag bij onze workshop over opwarming, neem al jou kennis en ideeën mee en ga na afloop met nog meer naar huis!  

 

  

Ik zie iets bij mijn klimmer vertalen naar oefeningen (B)
Zondag 15.15 - 17.30 uur Voertaal Nederlands
Heb je ook wel eens dat je iets ziet bij je klimmer maar dat je niet weet wat je er mee aan moet? Kom naar dan naar de praktische workshop van Ulf Lennertz, bondscoach van het Nederlands team. Hij gaat aan de hand van filmpjes van praktijkvoorbeelden aan de slag met techniek oefeningen. Heb je eigen voorbeelden, neem ze dan mee naar deze workshop. Foto: Vincent Lee

 

Mindset (A)
zondag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
De mindset van klimmers bepaalt hoe klimmers omgaan met uitdagingen en tegenslagen en speelt daarmee een heel grote rol in hoe zij zich in het klimmen ontwikkelen. Elko Schellingerhout afgestudeerd op het onderwerp mindsets en ervaren klimmer en trainer laat in zijn lezing zien dat je als trainer een grote invloed kunt uitoefenen op de mindset van je klimmers.

 

 

 

Athletic Skills Model (A)
zondag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
Natuurlijk wil je als trainer dat je klimmers hun volle potentieel behalen in de sport. En je wilt ze veel laten klimmen om dat te behalen. Maar is het waardevol om ook andere dingen te doen? En welke dingen dan? Het Athletic Skills model is een visie op talentontwikkeling waarin de ontwikkeling van de sporter én de mens wordt benaderd. De basis van de elke sporter is het goed ontwikkelen van verschillende motorische vaardigheden. Vervolgens kan je doorontwikkelen als atleet, en specialiseren in je sport. Rachel Nilwik gaat tijdens de workshop bekijken welke motorische vaardigheden niet binnen het klimmen aan bod komen en hoe je deze toch kunt aanreiken binnen je training.

 

Krachttraining bij jeugd; gevaarlijk of onderdeel van je training? (A)
zondag 15.15 - 17.30 Voertaal Nederlands
Is het verstandig om krachttraining te doen bij jeugdige klimmers? Wanneer doe je krachttraining en met welke intensiteit of oefeningen? Deze vragen zullen beantwoord gaan worden tijdens de workshop. De workshop zal zich puur richten op de krachttraining bij jeugd van 8 tot 18 jaar. David Krijgsman fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van klimblessures zal het herkennen van risicofactoren van blessures en de hierbij horende (kracht)training behandelen in theorie en praktijk.

Blokkenschema

Ben je benieuwd hoe de workshops in het programma vallen? Klik op het plaatje hieronder voor het Blokkenschema.

Inschrijven?
De inschrijving is nu voor alle trainers geopend!

De eerste tien inschrijvers na 1 september (voor inschrijving voor trainers met een licentie ) ontvangen een limited edition NKBV Dopper! Net zoals de eerste 10 trainers die zich inschrijven vanaf 16 september (reguliere inschrijving).  

Kosten

De prijs voor (trainers) licentiehouders (SKT) is €45,- per dag. Voor trainers in opleiding of zonder opleiding zijn de kosten €60,- per dag. De genoemde bedragen zijn vrijgesteld van BTW en is inclusief lunch.

Bewijs van betaling / factuur

Je betaalt vertrouwd, veilig en makkelijk online met iDEAL of Paypal. Na een succesvolle betaling wordt jouw inschrijving bevestigd op het door jouw opgegeven e-mail adres. Deze mail is meteen jouw bewijs van betaling. Je ontvangt geen aparte factuur.

Waar?
Boulderhal de Campus
Kerketuinenweg 55
2544 CV Den Haag


Blijf op de hoogte

Volg het Trainersweekend ook op Facebook en deel je kennis en ervaringen met andere deelnemers!

 

De inschrijving is nu voor alle trainers geopend!

De eerste tien inschrijvers na 1 september (voor inschrijving voor trainers met een licentie ) ontvangen een limited edition NKBV Dopper! Net zoals de eerste 10 trainers die zich inschrijven vanaf 16 september (reguliere inschrijving).