Trainersweekend 2019

Trainersweekend 2019

Vindt plaats op door NKBV

Bijscholingsweekend voor trainers met of zonder licentie, sportkliminstructeurs en - begeleiders. 

Geef je klimtraining? Dan ben je uitgenodigd om op 12 oktober naar het Trainersweekend in De Campus in Den Haag te komen!  Laat je inspireren om nog beter training te geven tijdens lezingen en workshops van bekende namen uit de sportwereld.

Het Trainersweekend is voor klim- en bouldertrainers van elk niveau. Trainers met een licentie (SKT) kunnen het weekend gebruiken als bijscholing, maar ook als je (nog) niet geschoold bent, ben je van harte welkom tijdens het weekend. We organiseren workshops en lezingen op 3 niveau's. Deze niveau's herken je op deze pagina aan de lettercodes (A), (B) en (S). Je kunt je alleen inschrijven voor een workshop op het niveau waarop je training geeft. In het blokkenschema en het inschrijfformulier worden ze op kleur onderscheiden.

  • Voor alle trainers, sportkliminstructeurs en - begeleiders toegankelijk (A, paars)
  • Trainers, sportkliminstructeurs - en begeleiders van breedtesport groepen of lokale gevorderde groepen. (B, oranje)
  • Trainers van lokale, regionale of nationale selecties. (S, blauw)

Inschrijven
De inschrijving opent op 12 augustus om 10.00 uur. Anders dan andere jaren gaat de inschrijving dit jaar voor iedereen tegelijkertijd open. Dus wees er snel bij!

Programma

Kracht en Coördinatie (A & S)
Om effectief te kunnen bewegen, heeft het lichaam op het gewenste moment de juiste stabiliteit nodig. Door het lichaam voor te bereiden op constante verandering vanuit de omgeving en door het aanbrengen van een hoge variatie en complexiteit van taken kan de comfort zone van het motorisch systeem worden verruimd. Hiermee wordt de kans op effectief beweeggedrag in een specifieke situatie vergroot.

Diederik Grimbergen fysiotherapeut, master trainer bij Ultimateinstability en leerling van Frans Bosch geeft een theoretische en praktische sessie over dynamische stabiliteitstrainingen. Tijdens deze trainingen maakt hij gebruik van materialen en toepassingen om variabiliteit en onverwachte verstoringen te creëren. Hierdoor wordt het lichaam constant uitgedaagd om om te gaan met veranderingen en wordt de robuustheid en veerkracht van de deelnemer vergroot.

 Tijdens het Trainersweekend geeft Diederik 2 workshops:
- Theorie Kracht en coördinatie (A)
- Praktijk Kracht en coördinatie (S) (Deze workshop is alleen toegankelijk als je ook het theorieblok hebt gevolgd.)

Mentale weerbaarheid en prestatiegedrag (B & S)
Mara Goedegebuure (SPORTPSYCHOLOOG VSPN®) is actief binnen verschillende topsportprogramma’s voor het optimaliseren van de mentale weerbaarheid van zowel atleten als coaches. Sinds een aantal jaar werkt zij ook met ons eigen Nederlands Team Sportklimmen. Om een optimale prestatie neer te kunnen zetten is meer nodig dan kennis, fysieke fitheid, techniek en tactisch inzicht. Mentale weerbaarheid is van belang om deze aspecten volledig te benutten. Denk aan onderwerpen als ‘presteren onder druk’ en ‘doorzettingsvermogen’.

Vanuit OptiMentaal is ze onder andere actief bij de NKBV voor het creëren van een leerlijn prestatiegedrag. Hier is ze bezig met het ontwikkelen van een handboek voor coaches hoe mentale vaardigheden aan te leren op verschillende niveaus. Waarin het eerst laagdrempelig, onbewust in de trainingen kan worden geïmplementeerd, waarna het op een latere leeftijd bewust ter sprake kan komen.

Tijdens het Trainersweekend geeft Mara 2 workshops:
- Onbewust trainen mentale weerbaarheid (B)
- Trainen mentale weerbaarheid (S)

Athletic Skills Model (B)
Als trainers zijn we heel erg geneigd om onze trainingen sportspecifiek in te vullen. We leren onze sporters alle benodigde technische en tactische aspecten vanuit een 'wedstrijdsituatie'. Begrijpelijk en tegelijkertijd ontzettend jammer. Op het moment dat je je sportspecifieke bril afzet en sport ontleedt op basis van motorische vaardigheden, coördinatiesystemen en fysieke eigenschappen zul je zien dat er allerlei overeenkomsten zijn met andere sporten. Door slim gebruik te maken van die overeenkomsten worden je trainingen gevarieerder, leuker, effectiever, efficiënter en werk je automatisch aan blessurepreventie. Kortom, een win-winsituatie. Bart Schmeits is afgestudeerd als docent bewegingsonderwijs en bewegingswetenschapper (specialisatie: sportpsychologie) en hij mag zich ASM instructeur noemen.

Bart geeft 1 workshop die bestaat uit twee delen. In het eerste (theoretische) gedeelte gaan we het klimmen analyseren op basis van motorische vaardigheden, coördinatiesystemen en fysieke eigenschappen. In het tweede gedeelte gaan we de boulderhal in en gaan jullie experimenteren met alle (nieuw) ontdekte mogelijkheden, om je klimtrainingen nog gevarieerder, leuker, effectiever en efficiënter te maken.

 

Leren Vallen (A)
Sportdocent , Judo- en klimtrainer Tim Heinen gaat tijdens zijn workshop aan de slag met leren vallen. In judo wordt er veel tijd besteed aan het leren vallen. Daar kunnen we in de klimsport veel van leren. Zeker omdat er in klimtrainingen ook steeds vaker oefeningen in een bouldersetting worden gegeven. Tim gaat tijdens zijn sessie praktisch aan de slag met de volgende vragen: Wat is een goede val en daarnaast hoe leer je je klimmers goed vallen?

  

 

 

Gender in je training (A)
"Gender bepaalt onze eigen expressie en hoe we met anderen omgaan. Als trainer is het belangrijk om te weten in hoeverre gender verwachtingen schept. Wat voor invloed heeft gender op sociale dynamiek en eventuele spanningen?" Yaël Pool student genderstudies en is klimtrainer. Ze geeft een lezing over hoe jij als trainer bewust bezig kunt zijn met gender en zo je klimmers kunt helpen ontwikkelen en groeien.                    

 

 

Meer motivatie (B)
Soms hebben je deelnemers niet zo’n zin in de training. Ze zijn gestuurd door hun ouders, of dwars, gewoon omdat ze puber zijn. Met meer inzicht in motivatie en het stellen van de juiste doelen kun je als trainer ook deze jongeren over hun weerstand heen weer ‘aan’ zetten en zorgen dat ook zij het naar hun zin hebben!

In deze interactieve workshop leer je hoe je als trainer oefenvormen kunt inzetten om het enthousiasme van je deelnemers te vergroten. Niet iedereen blijkt namelijk dezelfde dingen leuk te vinden. Ook gaan we zelf aan de slag met een wedstrijdje. De inzichten zijn toepasbaar op alle leeftijden.

De workshop is gebaseerd op praktische theorieën uit de sportpsychologie en wordt gegeven door Ivo Spanjersberg sportpsycholoog verbonden aan voetbalclub Vitesse en verzorgen de opleiding Prestatiepsychologie voor de Topsport Company. Hiernaast werk Ivo voor TeamNL met diverse Olympische en paralympische sporters en coaches.

 

Hoe meer, hoe beter? Over expliciet en impliciet leren (A)
Trainers en coaches hebben een natuurlijke neiging tot uitleggen. Hoe preciezer die uitleg is, hoe meer de sporter er mee geholpen is, lijkt de gedachte nogal eens. Maar is dit wel zo? Is meer uitleg eigenlijk wel beter? 

John en Nikki gaan dieper in op deze vraag, door nieuwe, praktisch relevante inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek te presenteren over de rol van expliciete instructies en feedback bij het leren van bewegen en het presteren onder druk. John zet daarbij op een toegankelijke manier uiteen wat de voor- en nadelen van expliciet leren en haar tegenhanger, impliciet leren zijn. 
Nikki vertaalt vervolgens deze inzichten naar de praktijk van het klimmen.

John van der Kamp (VU) is onderzoeker en docent aan de
Afdeling Bewegingswetenschappen (VU) en expert op het gebied van motorisch leren. John is geen klimmer. Nikki van Bergen is topklimmer en opleider bij de NKBV. Zij doet onderzoek naar prestatiebepalende factoren in het klimmen bij de Afdeling Bewegingswetenschappen  (VU). Nikki weet veel van motorisch leren en nog veel meer van klimmen!

 

 

Blokkenschema
In het onderstaande schema vind je de planning van de workshops.
Paarse workshops zijn toegankelijk voor trainers van alle niveaus (A)
Oranje workshops zijn toegankelijk voor trainers van breedtesportgroepen of recreanten (B)
Blauwe workshops zijn toegankelijk voor selectietrainers van lokale, regionale of nationale selectie (S)

Kosten / BTW
Deelname aan het Trainersweekend kost € 45,- per dag voor houders van een trainerslicentie. Voor trainers in opleiding of zonder trainerslicentie zijn de kosten € 60,- per dag. De prijzen zijn inclusief lunch.
 
De kosten van de inschrijving voor het trainersweekend zijn vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat de NKBV geen BTW in rekening brengt en dat een afnemer geen BTW kan terug vragen.

Bewijs van betaling / factuur
Je betaalt vertrouwd, veilig en makkelijk online met iDEAL of Paypal. Na een succesvolle betaling wordt jouw inschrijving bevestigd op het door jouw opgegeven e-mail adres. Deze mail is meteen jouw bewijs van betaling. Je ontvangt geen aparte factuur. 

Actie
Als hal krijg je korting op het weekend als je voor je trainers de kosten betaalt. Per vijf trainers uit één hal mag er namelijk één trainer (de goedkoopste) gratis naar het Trainersweekend. Hoe gaat dit in z’n werk?

  • Mail voor 12 augustus een lijst met trainers naar opleidingen@nkbv.nl 
  • Zij schrijven zich vanaf 12 augustus zelf in voor de workshops en hoeven dan niet te betalen
  • Na afloop van het weekend ontvangt de hal een factuur

Waar?
Boulderhal de Campus
Kerketuinenweg 55
2544 CV Den Haag

Blijf op de hoogte
Volg het Trainersweekend ook op Facebook en deel je kennis en ervaringen met andere deelnemers!