Trainersweekend 2019

Trainersweekend 2019

Vindt plaats op door NKBV

Bijscholingsweekend voor trainers met of zonder licentie, sportkliminstructeurs en - begeleiders. 

Allen zijn welkom om op 12 oktober naar het Trainersweekend in De Campus in Den Haag te komen. Laat je inspireren om nog beter training te geven tijdens lezingen en workshops van bekende namen uit de (inter)nationale sportwereld.

Het Trainersweekend is voor klim- en bouldertrainers van elk niveau. Trainers met een licentie (SKT) kunnen het weekend gebruiken als bijscholing, maar ook als je (nog) niet geschoold bent, ben je van harte welkom tijdens het weekend. We organiseren workshops en lezingen op 3 niveau's. De niveau's zijn op deze pagina te herkennen door lettercodes (A), (B) en (S). Je kunt je alleen inschrijven voor een workshop op het niveau waarop je training geeft. In het blokkenschema en het inschrijfformulier worden ze op kleur onderscheiden.

  • Voor alle trainers, sportkliminstructeurs en - begeleiders toegankelijk (A)
  • Trainers, sportkliminstructeurs - en begeleiders van breedtesport groepen of lokale gevorderde groepen. (B)
  • Trainers van lokale, regionale of nationale selecties. (S)

Inschrijven
De inschrijving gaat op 12 augustus om 10.00 open. Anders dan andere jaren gaat de inschrijving dit jaar voor iedereen tegelijkertijd open. Dus wees er snel bij!

Programma

De eerste namen zijn bekend! Houdt deze pagina of Facebook in de gaten voor updates.

Kracht en Coördinatie
Om effectief te gaan bewegen, heeft het lichaam op het gewenste moment de juiste stabiliteit nodig. Door het lichaam voor te bereiden op constante verandering vanuit de omgeving en door het aanbrengen van een hoge variatie en complexiteit van taken kan de comfort zone van het motorisch systeem worden verruimd. Hiermee wordt de kans op effectief beweeggedrag in een specifieke situatie vergroot.

Diederik Grimbergen fysiotherapeut, master trainer bij Ultimateinstability en leerling van Frans Bosch geeft een theoretische en praktische sessie over dynamische stabiliteitstrainingen. Tijdens deze trainingen maakt hij gebruik van materialen en toepassingen om variabiliteit en onverwachte verstoringen te creëren. Hierdoor wordt het lichaam constant uitgedaagd om om te gaan met veranderingen en wordt de robuustheid en veerkracht van de deelnemer vergroot..

 Tijdens het Trainersweekend geeft Diederik 2 workshops:
- Theorie Kracht en coördinatie (A)
- Praktijk Kracht en coördinatie (S) 

Mentale weerbaarheid en prestatiegedrag (B & S)
Mara Goedegebuure (SPORTPSYCHOLOOG VSPN®) is actief binnen verschillende topsportprogramma’s voor het optimaliseren van de mentale weerbaarheid van zowel de atleten als de coaches. Sinds een aantal jaar werkt zij ook met ons eigen Nederlands klimteam. Om een optimale prestatie neer te kunnen zetten is meer nodig dan kennis, fysieke fitheid, techniek en tactisch inzicht. Mentale weerbaarheid is van belang om vorig genoemde aspecten optimaal te benutten. Denk aan onderwerpen als ‘presteren onder druk’ en ‘doorzettingsvermogen’.

Vanuit OptiMentaal is ze onder andere actief bij de NKBV voor het creëren van een leerlijn prestatiegedrag. Hier is ze bezig met het ontwikkelen van een handboek voor coaches hoe mentale vaardigheden aan te leren op verschillende niveaus. Waarin het eerst laagdrempelig, onbewust in de trainingen kan worden geïmplementeerd, waarna het op een latere leeftijd bewust ter sprake kan komen.

Tijdens het Trainersweekend geeft Mara 2 workshops:
- Onbewust aanleren van mentale vaardigheden binnen je trainingssetting (B)
- Bewust werken aan prestatiegedrag met je klimmers (S)

Athletic Skills Model (B)
Als trainer zijn we heel erg geneigd om onze trainingen sportspecifiek in te vullen. We leren onze sporters alle benodigde technische en tactische aspecten vanuit een 'wedstrijdsituatie'. Begrijpelijk en tegelijkertijd ontzettend jammer. Op het moment dat je je sportspecifieke bril afzet en sport gaat ontleden op basis van motorische vaardigheden, coördinatiesystemen en fysieke eigenschappen zul je zien dat er allerlei overeenkomsten zijn met andere sporten. Door slim gebruik te maken van die overeenkomsten worden je trainingen gevarieerder, leuker, effectiever, efficiënter en werk je automatisch aan blessurepreventie. Kortom, een win-win-situatie. Bart Schmeits is afgestudeerd als docent bewegingsonderwijs en bewegingswetenschapper (specialisatie: sportpsychologie) en hij mag zich ASM instructeur noemen.

Bart geeft 1 workshop die bestaat uit twee delen. In het eerste (theoretische) gaan we het klimmen analyseren op basis van motorische vaardigheden, coördinatiesystemen en fysieke eigenschappen. In het tweede gedeelte gaan we de boulderhal in en gaan jullie experimenteren met alle (nieuw) ontdekte mogelijkheden, om je klimtrainingen nog gevarieerder, leuker, effectiever en efficiënter te maken.

 

Leren Vallen (A)
Sportdocent , Judo- en klimtrainer Tim Heinen gaat tijdens zijn workshop aan de slag met leren vallen. In judo wordt er veel tijd besteed aan het leren vallen. Daar kunnen we in de klimsport veel van leren. Zeker omdat er in klim en bouldertrainingen steeds vaker oefeningen in een bouldersetting worden gegeven. Tim gaat tijdens zijn sessie praktisch aan de slag met de volgende vragen: Wat is een goede val en daarnaast hoe leer je je klimmers goed vallen?

  

 

 

Gender in je training (A)
"Gender bepaalt onze eigen expressie en hoe we met anderen omgaan. Als trainer is het belangrijk om te weten in hoeverre gender verwachtingen schept. Wat voor invloed heeft gender op sociale dynamiek en eventuele spanningen?" Yaël Pool student genderstudies en klimtrainer geeft een lezing over hoe jij als trainer bewust bezig kunt zijn met gender en zo je klimmers kunt helpen ontwikkelen en groeien.                    

Bewijs van betaling / factuur

Je betaalt vertrouwd, veilig en makkelijk online met iDEAL of Paypal. Na een succesvolle betaling wordt jouw inschrijving bevestigd op het door jouw opgegeven e-mail adres. Deze mail is meteen jouw bewijs van betaling. Je ontvangt geen aparte factuur. 

Waar?
Boulderhal de Campus
Kerketuinenweg 55
2544 CV Den Haag

Blijf op de hoogte
Volg het Trainersweekend ook op Facebook en deel je kennis en ervaringen met andere deelnemers!