Veilig zekeren bij sportklimmen

Veilig zekeren bij sportklimmen

Vindt plaats op door NKBV Academie

Veilig sportklimmen doe je samen. Een goed uitgevoerde partnercheck kan vrijwel alle ernstige fouten voorkomen. Tijdens het klimmen daarentegen is het niet de klimmer, maar de zekeraar die letterlijk de touwtjes in handen heeft. Bij het zekeren kan nog veiligheidswinst worden behaald. Hoe, dat leggen we uit in de 'Aanbeveling voor veilig zekeren bij het sportklimmen'.

Aanbeveling

De directe aanleiding dat de NKBV met een aanbeveling voor het zekeren komt is het advies eind 2015 over het gebruik van halfautomaten door een groot aantal buitenlandse klim- en bergsportverenigingen.

Dit advies zette een nieuwe stap in de discussie over het veilig zekeren bij sportklimmen. Een consequentie was dat we in Nederland ook positie moesten kiezen. De opleidingsnormen van de NKBV zijn immers in grote lijnen gebaseerd op die van de Duitse en Oostenrijke Alpenverenigingen. Het leidde in 2016 tot de eerste versie van de aanbeveling.

De aanbeveling is geen statisch gegeven. Ze wordt aangepast aan voortschrijdende inzichten. Ook wordt aandacht besteed aan nieuwe materialen en toepassingen die op de markt zijn verschenen. In de aanbeveling vind momenteel je uitleg over de problematiek bij het zekeren, aanbevelingen over zekeringsmethoden, en aanbevelingen over met welk type zekeringsapparaat je in specifieke situaties het best kunt zekeren. De aanbeveling bevat ook een overzicht van de halfautomaten die sinds medio 2017 op de markt zijn.

Locatie

De bijscholing is volledig zelfstudie.

Inhoud

Aantal bijscholingspunten: 0,5 punt

Leerdoelen

Na het doorlezen van de documentatie ben je op de hoogte van de NKBV aanbevelingen op het gebied van veilig zekeren bij het sportklimmen. Ook ben je op de hoogte van de actuele competenties die aangeleerd moeten worden bij indoor klimcursussen. 

Registratie bijscholingen MijnNKBV

Vergeet niet de bijscholing te registreren in MijnNKBV. Deze bijscholing telt mee voor licentieverlenging.