Wilderness First Aid

Wilderness First Aid

Vindt plaats op tot en met

Een tweedaagse cursus wilderness first aid.

Periode:Zaterdag 24 en zondag 25 februari 2018
Locatie: Outdoor Valley, Bergschenhoek
Tijdsduur: 18 uur, twee aaneengesloten dagen van 09.00 uur - 18.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal acht / maximaal twaalf
Tarief per persoon: € 350,00

Inhoud:
Wanneer alles goed gaat tijdens een tocht, sta je er niet bij stil wat je zou kunnen doen bij een ongeval of een acute onwelwording. Een tocht door de bergen kan door een val of een acuut presenterend ziektebeeld ineens omslaan in een noodsituatie. Al naar gelang de ernst, zie je je dan gesteld voor een plotseling ontstaan probleem, in het ongunstigste geval zelfs met een levensbedreigende situatie.

Daarom moet je een goede diagose van de gewonde of de acuut zieke kunnen leren stellen  en een aantal essenti?le en basale  levensreddende handelingen leren beheersen. Zeker wanneer professionele medische hulpverleners niet nel ter plaatse kunnen zijn.

Dag 1:BLS/First Aid

Aan de hand van het BLS (Basic Life Support) - systeem leer je een slachtoffer benaderen, elementaire levensreddende handelingen uitvoeren, stabiliseren en transportgereed maken.

Allereerst leer je persoonlijke veiligheidsmaatregelen te nemen, de aard van het ongeval te bepalen, vervolgens aan de hand van het eerste onderzoek de drie vitale functies te beoordelen en voorzover mogelijk veilig te stellen. Aan de hand van de PHTLS-benadering (Pre-Hospital Trauma life Support) en het C-ABCDE-protocol, hetgeen staat voor het stelpen van catastrofale bloedingen, het controleren van de Airway, Breathing, Circulation, Disability en de Exposure of Environment, leer je onder andere de wervelkolom en de nek van een trauma slachtoffer te stabiliseren, met behulp van eenvoudige ademweg-manouvres de ademweg vrij te maken, de ademhaling te beoordelen en de circulatie te controleren en de AVPU (Awake, Verbal, Pain en Unresponsive) te bepalen.

De nadruk ligt op het direct toepassen van de praktische vaardigheden. Zodoende leer je een aantal elementaire transporttechnieken, drukpunten en handgrepen bij (slag) aderlijke bloedingen, ge?mproviseerde wonddruk- en stompverbanden, de Log-Roll, NATO-ligging, het immobiliseren en spalken van botbreuken en eenvoudige ontwrichtingen en het beademen van een bewusteloze en reanimatie volgens de internationale richtlijnen van de European Resuscitation Council (ERC) en de ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation), december 2010.

Dag 2: Omgevingsfactoren en improvisatie

 • preventieve gezondheidszorg en hygiëne,
 • onderkoeling,
 • hoogteziekte 
 • bevriezingsletsels
 • sneeuwblindheid
 • uitputting
 • warmte-stuwing
 • hitte-beroerte,  
 • zelfhulp- en transporttechnieken
 • improvisatie spalktechnieken en brancards, met behulp van o.a.:
  skistokken, sneeuwschoenen, reddingsvesten

Aan de hand van allerlei praktijkcasussen wordt de theorie behandeld, de nadruk ligt echter op het oefenen van praktische vaardigheden en het leren improviseren. Ter afsluiting wordt een ongevalssituatie ge?nsceneerd op een buitenlocatie, waarbij de geleerde vaardigheden toegepast kunnen worden.

Om deel te kunnen nemen is voorkennis niet vereist.

Inschrijven kan via deze link.


Foto: Christo Motz/FYLGJUR