KVB aanvragen

Als sportklim instructeur (SKI) kun je afhankelijk van je functie en licentie de volgende klimvaardigheidsbewijzen (KVB's) aanvragen:

 • Indoor Toprope
 • Indoor Voorklimmen
 • Outdoor Voorklimmen
 • Adventure Klimmen

Met ingang van 1 mei 2017 kun je ook de volgende klimvaardigheidsbewijzen aanvragen:

 • Indoor Toprope
 • Indoor Voorklimmen
 • Outdoor Voorklimmen Single Pitch
  • Multi-pitch sportklimmen (aanvullend op single pitch sportklimmen)

  •  

   Trad klimmen (aanvullend op single pitch sportklimmen)

Wie vanaf 1 mei 2017 buiten in de rots wil leren sportklimmen kan eerst een basiscursus 'single pitch' volgen. Wie daarna meer wil leren kan twee aanvullende modules volgen. Eén module voor multi-pitch sportklimmen en één module voor het klimmen met eigen zekeringen, het zogenaamde 'Trad’ (traditioneel) klimmen. Deze indeling vervangt per 1 mei 2017 de huidige twee outdoor cursussen 'Outdoor Voorklimmen' en 'Adventure Klimmen'. 

Het document met de bij deze cursussen behorende competenties vind je op de Academie-website.

Aanvragen in MijnNKBV
Als instructeur kun je eenvoudig KVB's aanvragen via MijnNKBV. Wanneer je daar inlogt, kies je in de navigatie in de linkerkolom de optie klimvaardigheidsbewijs. Volg de stappen van de aanvraagprocedure. We versturen de passen binnen twee weken.

Ben je als instructeur niet gebonden aan een organisatie, dan is het op dit moment niet mogelijk om de aanvraag via mijnnkbv.nl te doen omdat je daar de organisatie invult die op de pas komt te staan. Je aanvraag voor maximaal 5 passen per keer moet je in dat geval via de mail doen. Mail de volgende gegevens naar klimvaardigheidsbewijzen@nkbv.nl:

algemene gegevens: gegevens deelnemer:

lidnummer
cursusnaam
welke kvb (IT, IV, OV, AK)
datum toets / slagingsdatum 
adres verzending factuur
adres verzending pas

 

lidnummer (indien lid)
geboortedatum
geslacht
voornaam
initialen
tussenvoegsel
achternaam
emailadres
woonadres

 

Ben je zelf sportkliminstructeur, maar heb je nog geen KVB of ben je hem kwijtgeraakt? Stuur dan een mail naar klimvaardigheidsbewijzen@nkbv.nl (o.v.v. je lidnummer). Het klimvaardigheidsbewijs wordt gratis naar je toegestuurd.
Ben je Alpiene instructeur of Alpiene tourenleider, dan verwijzen we je naar een sportkliminstructeur om het klimvaardigheidsbewijs aan te vragen voor je. 

Cursusliteratuur en toetsformulieren
Een klimvaardigheidsbewijs kost € 2,50. Bij het klimvaardigheidsbewijs hoort ook een cursusboekje. Deze kun je apart bestellen via de webwinkel van de NKBV. Het is slim deze uit te delen bij de eerste les. Zorg dus dat je ze op tijd bestelt. Let op: op dit moment zijn voor de cursussen indoor toprope, indoor voorklimmen en outdoor voorklimmen gedrukte versies beschikbaar. Voor adventure klimmen heeft de NKBV geen eigen cursusliteratuur. We gebruiken hiervoor het boek Tradclimbing+. Meer info over de NKBV cursusliteratuur via je hier

De toetsformulieren voor het afnemen van de klimvaardigheidstoets vind je in MijnNKBV onder klimvaardigheidsbewijzen.

Voor meer informatie over de klimvaardigheidsbewijzen kun je contact opnemen met de NKBV-ledenservice via klimvaardigheidsbewijzen@nkbv.nl of 0348-409521 keuzetoets 1.