Sneeuwschoenwandelleider

Geniet je als tourenleider, zomer- of winterinstructeur al jaren van heerlijke sneeuwschoen- of tourlanglauftochten in een winters landschap? Zoek jij regelmatig zelf je weg in de sneeuw, weg van de massa? Draag je kennis over en volg de verdiepingsbijscholing sneeuwschoenwandelleider.

De opleiding

De sneeuwschoenwandelleider verzorgt trektochten, huttentochten en vreemde voettochten in de winter in sneeuwrijk gebied. Je werkt als hoofdleiding. De NKBV kent sneeuwschoenwandelleider op de volgende 2 niveau’s:

Sneeuwschoenwandelleider 3 - leiding bij trektochten op sneeuwschoenen. Je begeleidt projecten in een terreintype waar sprake is van ‘geen’ lawinegevaar; denk hierbij aan grote delen van Scandinavië, Jura, of het eenvoudiger terrein in de rest van de Alpen.
Sneeuwschoenwandelleider 4 – leiding bij trektochten op sneeuwschoenen in een type terrein waarin wel sprake is van potentieel lawinegevaar . Deze module wordt mogelijk op termijn als vervolgopleiding aangeboden.

De opleiding leidt bestaande tourenleiders (min. ATL3.2) en zomer- of winterinstructeurs (min. 3.1) op tot sneeuwschoenwandelleider, die in de winter tochten georganiseerd door de NKBV zelfstandig mogen begeleiden. De opleiding begint met twee avonden theorie over lawinekunde, gevolgd door een praktijkweek. De praktijkweek vindt plaats in de midwinter en richt zich vooral op lawinekunde en Führung. De praktijkweek wordt afgesloten met een beoordeling. 

Toelating
De belangrijkste toelatingseisen zijn dat je je makkelijk beweegt op sneeuwschoenen of tourlanglaufski’s  en ook bereid bent om winterprojecten te begeleiden. In verband met het beperkte aantal opleidingsplaatsen en kijkend naar de toekomst zullen kandidaten met veel ervaring en ‘doorstroompotentie’ eerder geselecteerd worden.

Beoordeling
De opleiding wordt afgesloten met proeve van bekwaamheid + aantekening Sneeuwschoen. 

Kosten
De NKBV investeert fors in jouw opleiding en bijscholing als alpiene kaderlid. Deze module wordt daarom tegen nultarief aangeboden. Dit betekent dat je geen opleiderskosten betaalt.

  • Extra literatuur, printkosten, kosten persoonlijke uitrusting, reiskosten, verblijfskosten en overige kosten zijn voor eigen rekening. Waar moet je rekening mee houden:
  • Reiskosten: theorie in Woerden, praktijk in de Beaufortain, Frankrijk.
  • Verblijfskosten (onder voorbehoud) : 3 x gîte à €49 pppn. HP, 2 x onbemande hut à €15 pppn (alleen logies), 1 x bemande hut à €43 pppn. HP. Aanvullende kosten voor eten en versnaperingen.
  • Sneeuwschoenen (met metalen stijgijzers en goede grip bij traverseren, zoals MSR Lightning Ascent of Tubbs Flex Alp): Evt te huur (€30,- / week).
  • Lawine-uitrusting: lawinepieper (minimaal digitale 3-antenne-pieper), schep (metaal), sonde. Evt. te huur (€40,- / week).

Data en inschrijven
Momenteel wordt deze opleiding niet aangeboden.

Doorstroming
Heb je de module voor Sneeuwschoenwandelleider 3 afgerond, dan kun je op termijn ook de Sneeuwschoenwandelleider 4 volgen (indien ontwikkeld).

Licentie en bijscholing

Zodra de aantekening behaald is, kun je aan de slag als sneeuwschoenwandelleider. Om alle bergsporters zo goed mogelijk te laten genieten van leuke, effectieve en veilige tochten, is het belangrijk om je eigen kennis en vaardigheden op peil te houden. Je aantekening is om die reden gekoppeld aan jouw bestaande  driejarige licentie. Om je gehele licentie bij te houden ben je actief als tourenleider en volg je bijscholingen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de NKBV organiseert regelmatig bijscholingen. Zo houd je jouw kennis up-to-date. Je kunt activiteiten registreren op MijnNKBV.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleidingen van de NKBV kun je contact opnemen met de afdeling Sport - opleidingen van de NKBV. Wij zijn bereikbaar via (0348)485098 of opleidingen@nkbv.nl