Bijscholingen

 

Het licentiestelsel van de NKBV is er op gericht de vaardigheden van de trainers, begeleiders, instructeurs, tourenleiders en opleiders op niveau te houden via bijscholing. Iedereen die een licentie heeft moet daarom jaarlijks één of meerdere bijscholing(en) volgen. Er zijn functiespecifieke bijscholingen, algemene EHBBO-bijscholingen en voor de Alpiene functies ook bijscholingen in Alpien/VVT terrein. In de toekomst zullen er ook elektronische bijscholingen komen.  

Tijdsinvestering
De hoeveelheid bijscholing die jaarlijks gevolgd moet worden wordt berekend in punten. De tijdsinvestering per punt is vergelijkbaar met 4 uur of 1 dagdeel. Heb je meerdere licenties en ben je bijvoorbeeld naast je sporttechnische functie ook LC+PB+BE (of een andere combinatie)? In dat geval volg je jaarlijks 1 punt extra bijscholing bovenop de bijscholing voor de sporttechnische functie (zie onderstaande tabel). 
 
 
Waar vind je bijscholingen?
Bijscholingen worden georganiseerd door onder meer de landelijke NKBV organisatie, door de Alpiene Opleidingscommissie(s), door de Academie voor Sportkader en natuurlijk lokaal. De lokale bijscholingen zijn de bijscholingen die door de opleidingscommissies van regio’s, clubs en verenigingen georganiseerd worden, om de eigen mensen naar behoefte opleiden en bijscholen. Het nieuwe licentiestelsel van de NKBV biedt specifiek de mogelijkheid om door te gaan met het organiseren van deze bijscholingen voor de eigen mensen. Maar ook de bijscholingen die aangeboden worden door commerciële partijen of door individuen (op vrijwillige basis of als (semi)professional) komen - mits ze aangemeld zijn - in de bijscholingsagenda.
 
De eisen waaraan (verplichte) bijscholingen moeten voldoen worden getoetst door 'experteams' die per tak van sport zijn samengesteld. De leden van dit expertteam stellen op basis van hun expertise en geluiden uit het veld de bijscholingskalender samen. De LTC is de hoofdverantwoordelijke achter dit proces. Er zijn vier expertteams: alpien, sportklimmen, opleiders en trainers. NKBV Academie vervult de rol van intermediair tussen de verschillende partijen. 
 
Zelf bijscholingen organiseren

Als een regio constateert dat het, bij de eigen actieve kliminstructeurs, aan bijvoorbeeld de beheersing van het vallen ontbreekt, dan kun je een bijscholing over dit onderwerp organiseren. Je kan echter ook aanhaken bij een bijscholing die door een regio of vereniging in de buurt of door NKBV landelijk wordt aangeboden. Op deze wijze kun je je eigen instructeurs faciliteren. Houd er wel rekening mee dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor het volgen van de gevolgde bijscholing(en) in MijnNKBV. Als de bijscholing circa 4 uur duurt, dan kan de deelnemer hiervoor één bijscholingspunt noteren in MijnNKBV. 

Je kunt de bijscholingen die je zelf (als SAC, NKBV-regio, klimvereniging, opleidingscentrum of prive-persoon) organiseert aanmelden bij opleidingen@nkbv.nl. In overleg met de LTC wordt gekeken of de bijscholing in aanmerking komt om opgenomen te worden in de Bijscholingskalender. Hier kan vervolgens ieder kaderlid de bijscholing vinden. 
 
 
Bijscholingen kun je aanmelden bij opleidingen@nkbv.nl
 
 
Een aangemelde bijscholing komt, idealiter, in de landelijke bijscholingsagenda te staan. Je kan zelf bepalen of een bijscholing eerst alleen voor eigen kader opengesteld wordt  en dat daarna de nog beschikbare bijscholingsplaatsen voor iedereen toegankelijk zijn. Zo worden de bijscholingsmogelijkheden voor kaderleden veel ruimer en kan men op meerdere data en op diverse plaatsen in den lande terecht voor bijscholing. Wanneer jij een interessante bijscholing in de agenda ziet, dan kun je de persoon of club die deze organiseert benaderen met de vraag of de organisator van de bijscholing deze bij jullie wil komen geven. De NKBV Academie is hiermee het online platform geworden waarmee je bijscholingen van jouw vereniging, regio of club bekend kan maken voor eigen publiek of zelfs voor iedereen open kunt stellen. 
 
Template
Als je als expert een bijscholing over een onderwerp beschikbaar wilt stellen (kostenloos of tegen vergoeding) dan kan dat. Je mag zelf de inhoud, voorwaarden en prijs van je bijscholing bepalen. Als jouw bijscholing bedoeld is voor licentiebehoud dan zal het expertteam samen met de Licentie en Toetsingscommissie (LTC) uiteraard wel de inhoud van je bijscholing op kwaliteit beoordelen en kijken of er licentiepunten aan kunnen worden toegekend.
 
 
Een voorbeeld
Iemand geeft één maal per jaar voor de lokale klimmers een bijscholing of spleetklimtechnieken. De deelnemers zijn altijd razend enthousiast. Hoe meer mensen deze bijscholing zouden kunnen volgen, hoe beter... Om deze specifieke bijscholing voor een breder publiek beschikbaar te maken kan je de bovengenoemde Template invullen en naar opleidingen@nkbv.nl mailen met het verzoek deze in de 'kaartenbak' op te nemen. De vergoeding voor het geven van de bijscholing en de overige voorwaarden moeten duidelijk vermeld staan in de ingevulde template. 
 
Wanneer dit laatste is gebeurd komt de bijscholing hier op de NKBV Academie website te staan. Iedereen (regio, vereniging, et cetera) kan vanaf nu de bijscholing boeken. Wanneer je als regio deze bijscholing boekt raden we je aan om de bijscholing in je agenda bij opleidingen@nkbv.nl met vermelding dat deze open staat voor iedereen. De activiteit komt hiermee in de agenda te staan.
 
Open stellen

We willen NKBV-regio's, SAC's en klimverenigingen van harte (en met klem) uitnodigen om hun (regionale) bijscholingen voor iedereen (landelijk) open te stellen en deze in de landelijke kalender te plaatsen. Om te zorgen dat de bijscholingen van jouw regio zichtbaar zijn op academie.nkbv.nl moet er bij jullie bijscholingsactiviteiten in de agenda in het CMS de optie exporteer naar nkbv.nl zijn aangevinkt.

Neem contact op met opleidingen@nkbv.nl als je hierover vragen hebt.

Overzicht bijscholingen Alpien 2016
Het expertteam van de Alpiene Opleidingscommissie bepaalt welke bijscholingen voor bepaalde licenties verplicht zijn. 
 
Ga voor het meest actuele overzicht van de Alpiene bijscholingen naar de bijscholingsagenda.
 
Overzicht bijscholingen Sportklimmen
Er zijn geen verplichte bijscholingen voor mensen met een sportklimlicentie, uitgezonderd de verplichting een medische bijscholing te volgen wanneer je een Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmen bent.
 
Ga voor het meest actuele overzicht van de specifieke bijscholingen voor sportklimmers naar de bijscholingsagenda.
 
Overzicht bijscholingen Trainers
Er zijn geen verplichte bijscholingen voor mensen met een trainerslicentie.
 
Ga voor het meest actuele overzicht van de bijscholingen voor trainers naar de bijscholingsagenda.
 
Overzicht bijscholingen Opleiders
Er zijn geen verplichte bijscholingen voor mensen met een opleiderslicentie. Aan te raden is om deel te nemen aan bijscholing Intervisie voor opleiders (zie bijscholingsagenda).
 

Ga voor het meest actuele overzicht van de Opleidersbijscholingen naar de bijscholingsagenda.

Te boeken bijscholingen 
Hieronder geven we een overzicht van bij NKBV Opleidingen bekende bijscholingen die men kan boeken/organiseren. Het is de bedoeling dat hier na verloop van tijd meer factsheets en/of bijscholingen komen te staan.
 
Klik op de links om de documenten te openen:  
 
Naam Inhoud Voor Aantal bijscholingspunten
Workshop/bijscholing 'trad klimmen'

Actuele technieken en methoden om veilig met eigen zekeringen te klimmen (en instructie te geven)

Instructeurs met ruime ervaring (SKI3-OV-Trad) en klimmers met beperkte ervaring in klimmen op mobiele tussenzekeringen. Het instap niveau voor alle deelnemers is OV (Outdoor Voorklimmen). Mensen met minder ervaring kunnen ook aansluiten, echter zullen zij tijdens het weekend niet kunnen voorklimmen 4 (2 dagen op locatie in Ettringen) 
Zekeringsapparaten (Halfautomaten)  Voor en tegens van actuele zekeringsapparaten, -methoden en NKBV aanbevelingen hierover.  SKB, SKI3-IT/IV/OV 1 (dagdeel bij klimmuur met voorklimmogelijkheid)
Veilig zekeren bij sportklimmen Veilig sportklimmen doe je samen. Na de partnercheck vertrouw je op je zekeraar. Terecht? Deze bijscholing is relevant voor sportklimbegeleiders, sportkliminstructeurs, jury  1/2 (zelfstudie)
Omgaan met Valangst Er komt steeds meer aandacht voor het mentale aspect van het sportklimmen, valangst is hierin een belangrijk onderdeel Deze bijscholing is relevant voor alle sportklimbegeleiders, -instructeurs en -trainers

De bijscholing duurt een dag en bestaat uit

- Theoretisch deel om kennis en ervaringen te delen

- Een praktijkdeel waarin het vallen wordt geoefend

Dynamisch zekeren

Een workshop waarin je voorklimvallen soepel op leert vangen

De workshop is relevant voor alle kaderleden die werken met voorklimmers:
SKB en SKI Indoor Voorklimmen
SKB en SKI Outdoor Voorklimmen
SKT2/3/4

1 (inclusief 2,5 uur oefenen met zelf zekeren, en instructie geven)

Praktische didactiek in buitensportsituaties

Begeleiders en instructeurs geven elkaar feedback over de uitvoering van korte proeflessen over een praktisch onderwerp

SKB-OV en SKI-OV

Maximaal 2 punten (afhankelijk van de tijd)

Onderhoud en inrichting Klimmassieven Onderhoud, ecologie, beheer en inrichting van klimmassieven. 1 dag meehelpen bij CAB of KBF activiteit. Zelf aanmelden. Volg link voor data  SKB-OV en SKI-OV

Maximaal 2 punten voor 1 dag (afhankelijk van inhoud/werkzaamheden) 

Gesteentekunde Presentatie gevolgd door hands-on prakticum gesteentekunde voor klimsporters SKB-OV en SKI-OV

1/2 punt