Leren van (bijna) klimongevallen

Leren van (bijna) klimongevallen

Op klimongevallen.nl krijg je inzicht in wat er (bijna) mis ging bij Nederlandse klim- en bergsporters. Voor instructeurs en opleiders is het extra belangrijk om deze gegevens te kennen. 

Leren van andermans ongevallen is één van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen om veilig met de klim- en bergsport bezig te zijn. Openheid is hiervoor van essentieel belang. Als je je eigen ervaringen met anderen deelt kunnen zij van jou leren en visa versa. Check daarom regelmatig het overzicht van alle ongevallen op de website of download het overzicht van ongevallen als spreadsheet.

Hoe werkt de site?

Op de website kun je twee overzichten oproepen; één van de (bijna) ongevallen in de klimsport (boulderen, sportklimmen), en één van de (bijna) ongevallen in de bergsport (bergwandelen, alpinisme, toerskiën). De data kun je sorteren met de grijze pijltjes tussen de kolommen. Ook kun zelf voor een beter overzicht kiezen hoeveel regels je in beeld wilt.

Iedereen kan op deze site (bijna) ongevallen melden, individuen, regio's, clubs, klim- en boulderhallen. Je bepaalt zelf of je een melding de moeite waard vindt om te melden. Vaak gehoorde klacht over klimongevallen.nl is dat er te veel 'nutteloze bijna-incidenten' vermeld staan. Waarom laten we dit soort 'vervuiling' toe? De reden hiervoor is dat het essentieel is voor de NKBV als opleider en informatieverstrekker om te weten welke processen aan fouten voorafgaan en waar mensen de fout in dreigen te gaan. Pas dan weten we waar we over moeten informeren, bijscholen en opleiden. Voorkomen is beter dan genezen!

Alle meldingen worden anoniem geplaatst, zonder verwijzing naar de melder. In het geval van een incident in een Nederlandse klim- of boulderhal wordt iedere verwijzing naar de betreffende hal weggehaald. Dat doen we om hallen die heel netjes elk (bijna) incident melden te beschermen tegen mogelijke negatieve publiciteit. 

Een melding wordt pas online geplaatst na tussenkomst van de moderator. Daar zijn twee belangrijke redenen voor; allereerst het waarborgen van de anonimiteit en daarnaast het leesbaarder en begrijpelijker maken van de ingevoerde tekst.  

Links/meer lezen

 Buitenland:

 

Zelf ook melden

Heb je tijdens een door jou georganiseerde cursus  of activiteit een (bijna) ongeval meegemaakt? Meld het op klimongevallen.nl en help ons om samen de veiligheid bij cursussen en opleidingen te vergroten. Zonder jullie hulp is het voor ons niet goed mogelijk zicht te krijgen in wat er in de praktijk gebeurt en om daar op in te spelen.  

Wie de ongevallen en incidenten op de site analyseert zal tot de conclusie komen dat veel incidenten vermijdbaar waren geweest door een aantal simpele voorzorgsmaatregelen. Controle (Check? Check!), terughoudendheid (durf om te keren) en regelmatige oefening (conditie) zijn de terugkerende thema's. In het Kenniscentrum van de NKBV vind je voor alle takken van de sport tips voor het veilig beoefenen van de sport.

Tot slot een quote van Edward Whymper, de eerstbeklimmer van de Matterhorn in 1865: "Climb if you will, but remember that courage and strength are nought without prudence, and that a momentary negligence may destroy the happiness of a lifetime. Do nothing in haste; look well to each step; and from the beginning think what may be the end.”

Auteur: Harald Swen