Licentiepunten onderhoud België

Licentiepunten onderhoud België

Meehelpen bij onderhoud en inrichting van Belgische klimgebieden telt als bijscholing voor licentiebehoud. 

Jaarlijks is er in de klimgebieden die door de twee Belgische federaties KBF en CAB worden beheerd veel onderhoud nodig. Zo wordt er losse rots verwijdert, de vegetatie in toom gehouden, nieuwe paden aangelegd, herbehaakt en worden landschapselementen met bijzondere natuurwaarden extra onderhouden of juist ontzien. 

Onderhoud vindt het meest in het najaar en de winter plaats, wanneer de klimgebieden rustig zijn en vogels niet verstoord worden.

Meehelpen

Al dit onderhoud staat of valt met de inzet van vrijwilligers. Nederlandse regio's, verenigingen en individuen kunnen hieraan een steentje bijdragen. Je bijdrage wordt heel erg gewaardeerd! Sportkliminstructeurs outdoor voorklimmen en sportklimbegeleiders outdoor kunnen hun inzet ook inzetten voor het behoud van hun licentie. Een dag meehelpen met onderhoud bij een door CAB of KBF georganiseerde activiteit telt voor 1 of 2 licentiepunten, afhankelijk van de activiteiten:

  • regulier onderhoud (kap, losse rots verwijderen e.d.): 1 punt.
  • inrichten, behaken: 2 punten.

Omdat we het onderhoud en de inrichting van de nieuwe Belgische klimgebieden Maizeret, Flône, Tour-en-Beche, Spontin en Anhee, en de herinrichting van Sy actief willen stimuleren geldt tijdelijk dat alle onderhoudsdagen in het winterseizoen 2017/2018 in aanmerking komen voor 2 licentiepunten. 

In MijnNKBV kun je in het pulldownmenu categorie [Natuur, milieu, rotsonderhoud] en een bijbehorend aantal punten selecteren. Zie afbeelding:

Aanmelden en data

Als je mee wilt helpen aan het onderhoud van een Belgisch klimgebied dan kun je het best direct zelf contact opnemen met de betreffende Belgische organisatie. Je kan eventueel ook de NKBV benaderen (sport@nkbv.nl o.v.v. onderhoud klimgebieden). Data en andere info is hier te vinden: https://www.nkbv.nl/sportklimmen/klimgebieden/onderhoud-klimgebieden. De data van de CAB zijn ook opgenomen in de agenda van de NKBV Academie onder voorbehoud van last minute wijzigingen door KBF en CAB. Check daarom eerst bij KBF en CAB of de data nog kloppen!