NKBV Richtlijn routebouwen

NKBV Richtlijn routebouwen

Routebouwen is in potentie een risicovolle bezigheid. Als de routebouwer de juiste methoden en geschikte materialen gebruikt dan kunnen de risico's heel goed beheerst worden. In de NKBV Richtlijn Routebouwen zijn methoden, materialen en aandachtspunten verzameld om de routebouwer handvatten te geven voor een veilige uitvoering van zijn of haar werkzaamheden.

De richtlijn beschrijft de basisaspecten van veilig route bouwen op klimwanden. Het gaat om 2 onderdelen:

  1. veiligheid van de routebouwer en omstanders
  2. het bouwen van een veilige route voor de klimmer

Deze richtlijn voorziet niet in een oplossing voor alle situaties. Mogelijk is de situatie ter plaatse anders en dien je je methodiek hier op aan te passen. Eigen gezond verstand prevaleert hierbij altijd boven de inhoud van deze algemene richtlijn.

Deze richtlijn is niet bedoeld als een op zichzelf staande instructie, al kan het wel gebruikt worden als handvat bij instructie. Er wordt vanuit gegaan dat routebouwers alle beschreven technieken beheersen, voldoende opgeleid zijn en/of voldoende competent zijn en dat een routebouwer bij twijfel overlegt met de opdrachtgever/haleigenaar.

Voor wie is de richtlijn bedoeld?
Routebouwers die in opdracht van de NKBV routes bouwen. De richtlijn kan ook gebruikt worden voor routebouwers die routebouwen in opdracht van een andere opdrachtgever, bijvoorbeeld voor een evenement dat wordt georganiseerd onder auspiciën van de NKBV.

Routebouw tijdens nationale klimwedstrijden (lead, speed en boulder) vindt vanaf datum van publicatie van de richtlijn plaats volgens de NKBV Richtlijn Routebouwen.

NKBV Richtlijn Routebouwen

 

 

Afbeelding: Wikimedia Commons, Henning Schlottmann