Standplaatsbouw, tips en tricks

Standplaatsbouw, tips en tricks

Standplaatsbouw in rots of ijs is lastige materie. Als instructeur maak je je standplaatsen uiteraard veilig. Maar doe je het ook op de handigste manier volgens de laatste inzichten? 

Nederlands artikel
Berggids Michiel Engelsman en bergredder Menno Boermans hebben in een artikel in de Hoogtelijn beknopt de basis van standplaatsbouw in onbehaakt terrein beschreven. Het artikel uit 2010 kun je hieronder downloaden. 


Achtergrondkennis en evolutie
Als je dieper in de materie wilt duiken dan raden we je de onderstaande artikelen aan. Let op dat er niet één artikel is waar alles over standpaatsbouw in staat samengevat. De artikelen staan op chronologische volgorde van verschijnen. Recentere inzichten kunnen in tegenspraak zijn met oudere inzichten! 

1) Dit Nederlandstalige artikel uit 2009 behandelt alle standaardsituaties die je bij standplaatsbouw in alpien, ijs en rotsklimterrein tegen komt. Het is een vertaling van een door Chris Semmel, toenmalig hoofd van de DAV-Sicherheitsforschung, geschreven artikel. 
2) Een ge-update versie van het artikel van Chrisl Semmel is in juni 2011 verschenen. Dit hebben we niet vertaald en is dus alleen in het Duits beschikbaar.

3) Het zekeren op de standplaats ging in Duitstalige landen tot voor kort met een HMS over de standplaats. Het was ook de officiële 'lehrmeinung' in deze landen. Vele klimmers die 'moderner' in opvatting waren zekerden echter sinds jaar en dag over het lichaam. Inmiddels is men vrijwel overal 'om' en is het zekeren over het lichaam algemeen aanvaard.

4) Sytse Roos (allround klimmer en bergsporter en NKBV alpien- en kliminstructeur) heeft een artikel geschreven waarin hij de laatste inzichten en handigheden bij standplaatsbouw beschrijft. De methoden voor standplaatsbouw die hij in het artikel omschrijft zijn in veel gevallen handiger, sneller en breder toepasbaar dan eerdere methoden.Standplaatsbouw met 240cm bandlus, 3 punten en ankersteek. Foto: Sytse Roos.

Niet in steen gebeiteld
De klim- en bergsport wordt in een natuurlijke omgeving uitgeoefend. We zullen altijd situaties aantreffen die afwijken van de 'standaard'. Het is daarom uitermate belangrijk dat je zelf flexibel bent in het toepassen van technieken. Er is niet één beste methode, de in bovenstaande artikelen genoemde methoden zijn niet meer dan een leidraad. De situatie die je in de praktijk tegenkomt dicteert wat op dat moment de beste oplossing is. Wees dus flexibel en pas op basis van je overmaat aan kennis en kunde per situatie de beste methode toe. Probeer dat ook je cursisten duidelijk te maken.

In de laatste editie van Bergundsteigen omschrijft Max Berger in het artikel 'From hero to zero' onder meer het dilemma tussen aanbevelingen door de alpenvereine en de praktijk. Mijns inziens slaat Max de spijker op de kop. Het is een zienswijze die ik ook bij de NKBV probeer te verkondigen. Is ons dat tot dusver gelukt of niet? We horen graag jullie mening hierover. Laat het ons weten via opleidingen@nkbv.nl.

De content van Bergundsteigen die alleen voor abonnees is kun je lezen door in te loggen met de volgende gegevens: nkbvkaderabo, wwkader06

Auteur: Harald Swen