Standplaatsbouw, tips en tricks

Standplaatsbouw, tips en tricks

Bijna zomervakantie! En dus tijd om flink wat standplaatsen in te richten in rots of ijs. Als instructeur doe je dat uiteraard veilig. Maar doe je het ook op de handigste manier volgens de laatste inzichten? 

Nederlands artikel

In Hoogtelijn 1/2010 hebben berggids Michiel Engelsman en bergredder Menno Boermans in een artikel beknopt de basis van standplaatsbouw in onbehaakt terrein beschreven. Dit artikel kun je hieronder downloaden. 


Achtergrondkennis en evolutie
Als je meer over standplaatsbouw wilt weten dan raden we je de onderstaande drie artikelen aan. 

1) Het Nederlandstalige artikel uit 2009 behandelt alle standaardsituaties die je bij standplaatsbouw in alpien, ijs en rotsklimterrein tegen komt. Het is geschreven door Chris Semmel, toenmalig hoofd van de DAV-Sicherheitsforschung. 
2) Een geupdate versie van bovengenoemd document uit juni 2011 is alleen in het Duits beschikbaar. 3) Sytse Roos (allround klimmer en bergsporter en NKBV alpien- en kliminstructeur) heeft een uitgebreid artikel geschreven waarin hij de laatste inzichten en handigheden bij standplaatsbouw beschrijft. De methoden voor standplaatsbouw die hij in het artikel omschrijft zijn in veel gevallen handiger, sneller en breder toepasbaar dan eerdere methoden.Standplaatsbouw met 240cm bandlus, 3 punten en ankersteek. Foto: Sytse Roos.

Tip: Wil je meer weten over het zekeren met tuber op de standplaats? Lees dit artikel in het Kenniscentrum.