Theorie versus praktijk

Theorie versus praktijk

De klim- en bergsport wordt in een natuurlijke omgeving beoefend en vraagt om creatief handelen en logisch nadenken. 

Standaard is niet altijd standaard
In de klim- en bergsport treffen we regelmatig situaties aan die afwijken van de 'standaard'. Het is evident dat je als beoefenaar van deze sporten flexibel bent in het toepassen van materialen en technieken. Er is niet één beste methode, en 'standaarden' zijn dus niet meer dan een leidraad. De situatie die je in de praktijk tegenkomt dicteert wat op dat moment de beste oplossing is. Een goede klim- of bergsporter kan daar mee omgaan en past op basis van z'n overmaat aan kennis en kunde per situatie de beste methode toe. Instructeurs uiteraard voorop! 

In de laatste editie van Berg und Steigen stelt Max Berger de vraag of we nog wel voldoende in staat zijn na te denken. Ook stelt hij zich de vraag hoe het kan dat Lehrmeinungen of opleidingsnormen kunnen afwijken van wat de praktijksituatie? Waarom zijn er bijvoorbeeld regionale verschillen? 

NKBV opleidingsnormen?
Hoewel Max Berger enigszins van de hak op de tak springt in zijn artikel slaat hij mijns inziens wel de spijker op de kop. Niet alles in de klim- en bergsport laat zich inkaderen. Dat is voor een groot deel ook de charme van de sport. We moeten daarom met z'n allen flexibel blijven en situationeel kunnen handelen. Zowel privé als tijdens cursus of begeleide tour. De NKBV informeert over materialen of technieken, maar legt ze niet op. We stellen minimumeisen aan het uitstroomniveau van cursussen, maar leggen niet op welke technieken of materialen je gebruikt. 

Deze zienswijze verkondigen we bij de NKBV al geruime tijd. Is ons dat tot dusver gelukt of niet? We horen graag jullie mening hierover. Laat het ons weten via opleidingen@nkbv.nl of via harald.swen@nkbv.nl

  • Lees meer in 'From zero to hero' door Max Berger (Berg und Steigen 2/2018, Duitstalig, pdf)

De content van Bergundsteigen die alleen voor abonnees is kun je lezen door in te loggen met de volgende gegevens: nkbvkaderabo, wwkader06

Auteur: Harald Swen