Veilig zekeren bij sportklimmen

Veilig zekeren bij sportklimmen

Veilig sportklimmen doe je samen. Na de partnercheck komt het op de zekeraar aan. Welke rol spelen zekeringsapparaten? Lees het hier.

Bij het zekeren kan een flinke veiligheidswinst worden geboekt, bijvoorbeeld door het juiste type zekeringsapparaat te gebruiken en door oplettender te zekeren. In dit document wordt gekeken naar de verschillende soorten zekeringsapparaten op de markt en worden aanbevelingen voor het gebruik gegeven. In de bijlagen geven we nog meer adviezen die bij kunnen dragen aan het veilig(er) zekeren.

De reden dat de NKBV nu met dit advies komt mee komt is het advies eind 2015 over het gebruik van halfautomaten door een groot aantal buitenlandse klim- en bergsportverenigingen[1]. Dit zette een nieuwe stap in de discussie over het veilig zekeren bij sportklimmen. Een consequentie hiervan was dat we in Nederland ook moesten nadenken wat de positie van de NKBV hierover was. De opleidingsnormen van de NKBV zijn immers in grote lijnen gebaseerd op die van de Duitse en Oostenrijke Alpenverenigingen.   

Er zijn ook veel nieuwe zekeringsapparaten op de markt. En er komen er nog meer bij waardoor het steeds lastiger wordt een keuze te maken en om op de hoogte te blijven van de potentiële bedieningsfouten en beperkingen van de verschillende apparaten.

We leggen je in deze aanbeveling uit wat de problematiek bij het zekeren is, doen een aantal aanbevelingen over het zekeren en geven een overzicht van de actuele halfautomaten die op de markt zijn. 

Download de 'NKBV aanbeveling voor veilig zekeren bij sportklimmen', versie 22 maart 2017.

Deze aanbeveling voor veilig zekeren is geen eis, gebod of verbod, maar ter informatie. De aanbeveling beperkt zich tot het zekeren bij indoor sportklimmen en single pitch outdoor sportklimmen. Andere vormen van de klimsport, zoals trad klimmen of multipitch (sport)klimmen, zijn buiten beschouwing gelaten.