Jury

Klimwedstrijden staan onder leiding van een juryteam dat zorgt voor een eerlijk wedstrijdverloop en de scoring van de klimmers. Het team bestaat in de regel uit een hoofdjury, een aantal routejury’s en een wedstrijdadministrator. De term routejury slaat overigens niet alleen op het jureren van routes maar ook die van boulders.

Het juist scoren van een klimprestatie vereist een kundig jury-oog waarbij inlevingsvermogen in de klimmer en een precieze observatie van de kleinste klimbeweging soms noodzakelijk zijn om tot een juiste scoring te komen. Jureren bij klimwedstrijden is daarmee een kaderfunctie waarvoor je een opleiding volgt. Er zijn verschillende jury licenties welke bijdragen aan doorgroei mogelijkheden. Hieronder kun je meer lezen over de inhoud van de verschillende licenties en de opleidingen die daar bij horen.

Jury 1
Met een jury 1 licentie ben je routejury voor lead de Series. Deze rol kun je zonder werkelijke opleiding vervullen. Je krijgt op de wedstrijddag een briefing van de hoofdjury. Daarna kun je direct aan de slag. Na een positieve reflectie van de hoofdjury ontvang je een jury1 licentie.   

Jury 2 - Routejury voor de Serie
 Als Jury 2 jureer je tijdens een Serie een of meerdere routes. Je beoordeelt de prestatie van de klimmer en daarmee draag je bij aan een eerlijk en veilig wedstrijd verloop.

De Jury 2 bestaat uit een opleiding van 2 uur waarbij verdieping wordt gegeven over de regels en de rol van routejury voor de Series. Na de opleiding ga je aan de slag met jureren bij de Series. Deze opleiding wordt door het hele land gegeven in aanloop naar wedstrijden van de Serie. 

Inschrijven voor de workshop?
Lijkt het je leuk om deel te nemen aan een opleiding bekijk dan met de link hieronder de actuele opleidingen

 

Jury 3
Als jury 3 kun je je in 3 richtingen ontwikkelen:

  • Nationaal routejury. Er wordt jaarlijks een landelijke scholing georganiseerd waarna je onder begeleiding van een ervaren nationale routejury gaat jureren bij nationale klimwedstrijden. Samen met de hoofdjury beoordeelt de begeleidende routejury je uitvoering van de verschillende jurytaken. Als nationale routejury ben je verantwoordelijk voor een goede doorloop van jouw route en/of boulder. Goede communicatieve vaardigheden zijn vereist net als een grondige kennis van de internationale (IFSC) wedstrijdregels. Een goede beheersing van de Engelse taal is daarom ook belangrijk.
  • Wedstrijdadministrator bij nationale wedstrijden. Je bent tijdens nationale wedstrijden verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de wedstrijd. Je print actuele startlijsten uit, vult scores in in het Wedstrijd Administratie Systeem en je maakt de uitslag op. Dit doe je allemaal in samenwerking met de hoofdjury.

  • Hoofdjury bij de Series. Deze opleiding leidt je op tot hoofdjury bij Serie wedstrijden.  Als hoofdjury heb je de algemene leiding over de wedstrijd. Naast eindverantwoordelijkheid voor het juryteam ben je ook verantwoordelijk voor een eerlijk en veilig verloop van de wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd verzorg je briefings aan het juryteam en aan de deelnemers van de wedstrijd daarnaast coördineer je tijdens de wedstrijd alle jurytaken en houd je het wedstrijdverloop nauwlettend in de gaten, bij een potentieel onveilige situatie grijp je direct in. Om deze functie goed uit te kunnen voeren, beschik je over een natuurlijk overwicht. Uiteraard beschik je ook over uitstekende communicatieve vaardigheden en kun je goed omgaan met conflictsituaties.

 Jury 4
Deze opleiding leidt je op tot hoofdjury bij nationale klimwedstrijden.  Als hoofdjury heb je de algemene leiding over de wedstrijd. Naast eindverantwoordelijkheid voor het juryteam ben je ook verantwoordelijk voor een eerlijk en veilig verloop van de wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd verzorg je briefings aan het juryteam en aan de deelnemers van de wedstrijd daarnaast coördineer je tijdens de wedstrijd alle jurytaken en houd je het wedstrijdverloop nauwlettend in de gaten, bij een potentieel onveilige situatie grijp je direct in. Om deze functie goed uit te kunnen voeren, beschik je over een natuurlijk overwicht. Daarnaast ken je de IFSC Rules als geen ander en zit je qua interpretatie van de regels op één lijn met je collega hoofdjury’s. Uiteraard beschik je ook over uitstekende communicatieve vaardigheden en kun je goed omgaan met conflictsituaties.

Data + Inschrijven
De opleiding jury4 worden individueel verzorgd en bestaat uit een opleidingstraject waarbij je in eerste instantie meeloopt met een ervaren hoofdjury. Wanneer je er klaar voor bent, ga je onder begeleiding de functie uitvoeren om tot slot zelfstandig aan de slag te gaan. Lijkt het je leuk om jury te worden binnen klimsport?

Vragen?
Neem dan contact op met opleidingen@nkbv.nl