Routebouwer

Nederland telt tientallen klimhallen en ook het aantal boulderhallen is inmiddels niet meer op één hand te tellen. Jaarlijks is er behoefte aan de bouw van vele duizenden klimroutes en minimaal net zoveel boulders. De kwaliteit van de routes en boulders hebben direct invloed op de beleving van de klimsport in Nederland.

De NKBV levert hieraan een bijdrage door de ontwikkeling van een opleidingstraject voor routebouwers. 

routebouw opleidingIn de toekomst zullen de volgende opleidingen te volgen zijn:

  • Routebouwer 2 (lead) - Routebouwer voor lokale hallen.
  • Routebouwer 3 (boulder en lead) - Routebouwer voor
    regionale en nationale wedstrijden 
  • Routebouwer 4 (boulder en lead) - Hoofdroutebouwer
    nationale wedstrijden

Het bouwen van klimroutes is een dienstbare taak waarbij het doel is om routes in de wand te schroeven waarin andere klimmers uitgedaagd worden en/of plezier beleven in het klimmen ervan. 

Routebouwer 2 
De opleiding Routebouwer 2 leidt op tot zelfstandig routebouwer en bestaat in beginsel uit het cursusboek Routebouwen. Dit cursusboek is geschreven door Sascha van Gemmert en oud-internationaal topklimmer Casper ten Sijthoff. Beide klimmers hebben hun jarenlange bouwervaring in dit cursusboek verwerkt. Het cursusboek heeft twee kernbergippen; efficientie en veiligheid. Over veiligheid kunnen we kort zijn, deze moet zowel voor de bouwer als zijn omgeving geborgd zijn. Ook de veiligheid in de zin van blessuregevoeligheid van routes komt aan bod. Het algemene motto van het cursusboek komt tot uiting in de formule: Succesfactor = Leukheid / Bouwenergie. Verder bevat het boek een aantal opdrachten en wordt er ook aandacht besteedt aan het bouwen van boulders.

Het cursusboek kan zowel volledig zelfstandig als onder begeleiding van een ervaren routebouwer doorlopen worden. Vraag in het laatse geval in de klimhal waar je aan de slag gaat als routebouwer, of er een ervaren routebouwer is die je wil begeleiden. De opleiding is primair bedoeld voor het opleiden tot zelfstandig bouwen van klimroutes. De opleiding tot bouwer van boulders gebeurt in de praktijk via het vaste bouwteam van de boulderhal. Wil je aan de slag als boulderbouwer? Benader dan dit bouwteam en vraag of je een keer mag meebouwen aan een nieuw bouldercircuit.  

Het cursusboek is gratis te downloaden in het kenniscentrum van de NKBV.

Routebouwer 3
De opleiding routebouwer 3 wordt op het moment ontwikkeld. Deze opleiding leidt op tot zelfstandig bouwer van wedstrijd routes en/of boulders.
Wedstrijdroutes moeten naast mooi en leuk ook functioneel zijn voor de wedstrijd. Deze laatste component betekent onder andere dat het niveau van de route wordt afgestemd op het deelnemersveld van de wedstrijd en dat de route een groot onderscheidend vermogen bezit. Ook moet de route passen binnen de set van andere wedstrijdroutes en een faire variatie aan klimvaardigheden vereisen van de deelnemer. Het bouwen van een wedstrijdroute of boulder vereist dus nogal wat van de bouwer. Je bouwt voor regionale en nationale klimwedstrijden.

De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte waarna een stageperiode volgt waarin je meebouwt in het bouwteam van een klimwedstrijd. Je sluit de opleiding af na het succesvol afronden van een eindopdracht. Deze opleiding is bedoeld voor ervaren bouwers die op hoog niveau zelfstandig routes bouwen en zin hebben in een nieuwe uitdaging waarmee ze zichzelf als bouwer verder kunnen ontwikkelen.

Routebouwer 4
De opleiding tot routebouwer 4, leidt op tot hoofdroutebouwer voor nationale wedstrijden. Ook deze opleiding is in ontwikkeling en is qua opzet vergelijkbaar met de opleiding Routebouwer 3. De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een stage. Als eindopdracht voer je de functie van hoofdroutebouwer uit onder begeleiding van je stagebegeleider. Na afronding van de opleiding treed je toe tot de nationale hoofdroutebouwerspoule.

Als hoofdroutebouwer draag je een grote verantwoordelijkheid voor de wedstrijd; je bent onder andere eindverantwoordelijk voor alle routes of boulders. Daarnaast zorg je ook voor de overdracht van de routes aan het juryteam. Voorafgaand aan de wedstrijd stel je, in samenspraak met de klimhal, een bouwplan op en een bouwteam samen. Tijdens het bouwproces borg je de voortgang en test je de routes, zowel op individueel niveau als in relatie tot de andere routes/boulders. Daar waar nodig pas je passages aan en geef je duidelijke feedback aan het team. 

Ben je geïntresseerd in een van de routebouwopleidingen? Op deze pagina kun je je binnenkort inschrijven voor een opleiding.

Lijkt het je leuk om hoofdroutebouwer te worden? Neem dan contact op met de NKBV via opleidingen@nkbv.nl