Beschrijving workshops

Trainersweekend 10 en 11 december

Met veel plezier presenteert de NKBV het trainersweekend. Grote namen uit de nationale en internationale sport en klim scene komen naar Boulderhal Sterk om hun kennis te delen. Daarmee beoogt het weekend niet alleen divers en informatief te zijn, maar vooral ook inspirerend en motiverend!

Zaterdag 10 december

Dorian van Rijsselberghe - Ontwikkeling tot Olympisch Kampioen in een lifestylesport - 9.30 tot 11.00
Een windsurfer op het bijscholingsweekend voor klimtrainers? Jawel! Net als klimmen is windsurfen iets wat je op ieder vrij moment wil doen. Net als wij zitten zij op hun telefoon om het weer te checken, hoe zijn de condities? Waar ga ik komende vakantie naartoe? Net als voor ons zijn bij wedstrijden de omstandigheden altijd anders en werk je er in je training naartoe om daarop voorbereid te zijn. En net als bij ons zijn er enkelen zo bezeten van de sport dat zij er alles voor willen doen om uit te blinken, terwijl ze ervan willen blijven genieten! En Dorian is precies zó iemand. Met zijn twee Olympische gouden plakken kun je stellen dat hij geslaagd is als topsporter. Hoe is hij daar gekomen? Wat heeft hij gedaan en gelaten? Hoe hebben coaches hem in zijn verschillende ontwikkelingsstadia begeleid? Van breedtesport tot topsport, hoe zetten trainers hun kwaliteiten in. Wat is voor de atleet van belang? Deze workshop beoogt het atleten perspectief te geven op hoe wij als coaches kunnen groeien in ons werk. En is daarnaast natuurlijk vet inspirerend!

Martijn Nijhoff en Martijn Jacobs - Motorisch leren, motorische controle, theorie en praktijk - 11.00 tot 13.00 en 13.30 tot 16.30
Praktische deel (13.30 tot 16.30) biedt plaats aan maximaal 20 deelnemers
Hoe kan ik als trainer er voor zorgen dat sporters zich in een omgeving bevinden die uitnodigt tot leren? En waar moet deze omgeving dan aan voldoen? Tijdens deze workshop gaan we in op de nieuwste inzichten van motorisch leren en motorische controle. Naast De Klimmer en zijn Taak is een essentieel component in leren het creëren van een rijke Omgeving, die uitdaagt tot het verleggen van grenzen en stimuleren van het oplossend vermogen.
Na het theoriedeel gaan de deelnemers in groepen in de praktijk met elkaar aan de slag om volgens de verschillende methodieken elkaar training te geven. Na afloop van deze praktijksessie zullen we terug kijken hoe de theorie tot daadwerkelijke praktische vertalingen heeft geleid en wat de opbrengst daarvan voor klimmers is.

Madeleine Eppensteiner - Leiderschap en doelen stellen - 11.00 tot 13.30
Maximaal 10 deelnemers
Deze interactieve workshop is erop gericht de volgende vragen te beantwoorden: wat betekent goed leiderschap voor een coach? Wat zijn hierin jouw persoonlijke richtinggevende principes en doelen? Hoe hebben deze principes zich ontwikkeld? Hoe kun je jouw persoonlijke doelen en principes inzetten in je training en tegelijkertijd, hoe kun je jouw atleten helpen hun doelen op een goede manier te stellen en hen zo goed mogelijk ondersteunen?

Brenda Frunt - Sportvoeding - 14.00 tot 15.30
Er wordt veel geschreven en gesproken over (sport)voeding; wat is nou waarheid? Hoe kun je met pure voeding optimaal herstellen? Van welke producten ga je nou écht beter presteren? En is het melk de witte motor of de witte sloper? Brenda geeft tijdens de workshop onder andere antwoorden op deze vragen en geeft praktische voorbeelden om de adviezen in de praktijk toe te passen. Haar boek Goud op je bord is deze dag tevens met korting te koop!

Jorg Verhoeven - Creëer een optimale trainingsomgeving - 15.30 tot 16.30
Maximaal 20 deelnemers
Beschrijving volgt

Rachel Nilwik - Videoanalyse - 15.30 tot 16.30
Maximaal 20 deelnemers
Je klimmers van goede feedback voorzien is al moeilijk genoeg. Waar kijk je naar, wat wil je zien, waarom, en hoe leg je dat uit aan je klimmer? Dat komt aan bod in deze workshop. Video analyse software kan het observeren, analyseren en het uitleggen aan je klimmer makkelijker maken, en we gaan kijken welke mogelijkheden in de software hiervoor zorgen.

Rachel Nilwik - Trainersnetwerk bijeenkomst - 16.30 tot 17.30
Zou het niet mooi zijn als we als trainers van Nederland het klimmen als sport een beetje verder kunnen brengen?
Deze bijeenkomst is een brainstormsessie over wat we als trainers met zijn allen kunnen bereiken voor de klimsport en de kwaliteit van de trainingen in Nederland. Centraal staan tot nu toe: vaststellen van de voorwaarden waar goede training aan moet voldoen, de omstandigheden van training geven, en uitwisseling van kennis. Ik wil graag de vraag stellen of er behoefte is om als trainers samen een netwerk of collectief te vormen, en zo ja, hoe deze er dan uit moet zien. Dus kom en geef je mening!

 

Zondag 11 december

Nikki van Bergen - Talentontwikkeling - 9.30 tot 10.30
Bij talentontwikkeling denken we wel eens aan hoe we ervoor kunnen zorgen dat jeugdklimmers met een duidelijke aangeboren aanleg voor klimmen kunnen begeleiden tot de internationale top. Maar klopt deze associatie? Wat is een talent eigenlijk? En hoe ontwikkel je talent? Hoe zorg je ervoor dat klimmers hun motivatie behouden en welke niet-direct voor de hand liggende vaardigheden wil je ontwikkelen om met elkaar volle kracht vooruit te kunnen, zónder dat klimmers afhaken? Vanuit haar studie in de bewegingswetenschappen en haar passie voor de klimsport verdiept Nikki zich voor de NKBV in dit onderwerp. Tijdens deze lezing deelt ze haar kennis én haar ervaring als ontwikkeld talent. 

Patxi Usobiaga - Trainingsleer en planning - 10.30 tot 17.30
Maximaal 25 deelnemers
Trainen met de grootsten! Niet alleen was Patxi zelf jaren lang de baas van het internationale wedstrijdcircuit, door onder andere wereld kampioen te worden, hij traint ook de grootsten: Zowel Adam Ondra als Chris Sharma zetten onder zijn begeleiding extra stappen in hun ontwikkeling. In deze theoretische en praktische workshop ga je aan de slag met Patxi's ervaring en inzichten in de trainingsleer en volgen er uitstapjes naar de mentale kant van het klimmen op hoog niveau. 

Katharina Saurwein - Verfijn je techniek - 10.30 tot 12.00
Maximaal 15 deelnemers
Lototjes, snelle voetplaatsing, aanzetten van dynamische bewegingen, noem het techniek en Katha kan het! Met een kast vol medailles en een enorme ticklist aan harde boulders en routes staat buiten kijf dat Katha kan bewegen als de beste. In deze praktische workshop gaat ze met trainers aan de slag om techniek onder de loep te nemen en te verfijnen, zodat jij je klimmers nóg beter kunt begeleiden.

David Krijgsman - Pimp je warming up - 10.30 tot 12.00
Maximaal 20 deelnemers
Klimmers houden van klimmen, dus wat fijner dan direct de wand instappen, ok ok, eerst wat makkelijke passen, en dan aan de bak! Maar is dit nu de beste manier om je lichaam en geest aan te zetten na een dag school of werk? In deze workshop neemt fysiotherapeut en trainer David Krijgsman je mee in de wondere wereld van het effectief opwarmen. Eigenlijk een must voor iedereen!

Ulf Lennertz - Coachen bij wedstrijden - 12.00 tot 13.30
Maximaal 15 deelnemers
Of je nu met je klimmers naar de Series (voorheen regiocompetitie) gaat of naar de nationale competitie, altijd heb je er als trainer een coachende rol, en die verschilt van je rol als trainer tijdens een training. Hoe kun je jouw klimmers goed begeleiden tijdens een wedstrijd? Hoe ziet een warming up eruit? En hoe kun jij bijdragen aan een positieve wedstrijdervaring, zodat je klimmers vaker willen gaan en kunnen groeien als wedstrijdklimmer? Bondscoach Ulf Lennertz deelt in deze workshop zijn kennis en ervaring, mis het niet!

Jesper van der Molen - Uitwisseling van kennis en oefeningen voor jeugd - 12.00 tot 13.30
Maximaal 15 deelnemers
Het trainen van jeugdige klimmers vraagt veel van je als trainer. Oefeningen moeten veilig, passend voor de doelgroep en hun ontwikkeling en motiverend zijn. Bij deze workshop kunnen oefeningen worden uitgewisseld tussen trainers. We gaan veel oefeningen uitproberen en bespreken waarom ze leuk zijn, hoe te differentiëren voor verschillende doelgroepen. Je gaat naar huis met een heel arsenaal van vette nieuwe oefeningen voor je training. Input is welkom/essentieel. Voel je vrij om materialen mee te nemen die nodig zijn voor je oefeningen. 

Madeleine Eppensteiner - Leiderschap en doelen stellen - 14.00 tot 16.30
Maximaal 10 deelnemers
Deze interactieve workshop is erop gericht de volgende vragen te beantwoorden: wat betekent goed leiderschap voor een coach? Wat zijn hierin jouw persoonlijke richtinggevende principes en doelen? Hoe hebben deze principes zich ontwikkeld? Hoe kun je jouw persoonlijke doelen en principes inzetten in je training en tegelijkertijd, hoe kun je jouw atleten helpen hun doelen op een goede manier te stellen en hen zo goed mogelijk ondersteunen?

Bart Schmeitz - Themagericht trainen & coachen van pubers: Omgaan met de generatie van nu - 14.30 tot 15.30
In deze inspiratiesessie van één uur gaan we aan de slag met een thema dat een grote rol speelt in het dagelijks leven van de puber: Motivatie! In de media worden pubers vaak afgeschilderd als ongemotiveerd, ongeïnteresseerd en nauwelijks vooruit te branden. Maar hoe zit het nu echt? Daarvoor is het nodig om dit thema van beide kanten te bekijken, zowel vanuit het perspectief van de puber als vanuit het perspectief van de trainer-coach.

Jelle Schouten - Blessurepreventie, hoe begeleid ik mijn klimmers door de pubertijd? - 15.30 tot 17.00
Op basis van ervaring en literatuuronderzoek uit binnen- en buitenland worden de volgende vragen tijdens deze lezing beantwoord. Wat zijn de meest voorkomende blessures (bij jeugdige klimmers) en hoe kunnen deze worden herkend? Wat is de oorzaak van deze blessures en wat zijn de risicofactoren. Hierbij gaan we in op anatomie van schouder, elleboog, pols, hand en vingers. Op welke manier kan er tijdens de training worden ingespeeld op risicofactoren om blessures te voorkomen (preventie)? Met welke (fysiologische) veranderingen heeft men te maken bij het trainen van kinderen vergeleken met het trainer van volwassenen?
Fysiotherapeut Jelle Schouten, zelf een fervent klimmer die in zijn pubertijd trainde alsof zijn leven er vanaf hing, gaat in deze praktische en theoretische workshop aan de slag met het werken aan een goede houding voor jonge klimmers.